99940 Loibner Berg Smaragd 2007, 96 poäng av Robert Parker’s The Wine Advocate

Det finns fortfarande kvar ett 80 tal flaskor av detta vin på Systembolaget. Priset är 399 kronor per flaska. Vi provade vinet, och det är verkligen en storslagen Riesling med perfekt balans mellan rieslingfrukt, syra och med en liten lätt sötma i den klingande rena avslutningen.


Så här skriver Robert Parkers The Wine Advocate om vinet:

"If I imagine myself as Pichler's 2007 Riesling Smaragd Loibnerberg waiting in the wings after the Riesling Steinertal's performance, I think I would have been completely deflated. Thankfully, such anthropomorphism is foolish, and this wine acquits itself with aplomb. Linden flower, melon, mint, and honey in a gorgeous bouquet set the tone for a cool, soothing, creamily-textured yet succulently juicy, long-line palate display. Here is one of the Wachau wines that takes off - indeed, virtually detonates - the moment you have swallowed (or spit), with bitter coffee, crushed stone, white pepper, lemon zest, peach kernel bitterness, and high-toned herbal essences practically searing in their intensity. This should remain sensational for the better part of a decade. 96 points"




Franz Xavier Pichler driver familjens vingods i fjärde generationen. Trots att han saknar utbildning inom vin har han på ett övertygande sätt lyft firman till en av de allra bästa tillsammans med hustrun Rudolfine och barnen Elisabeth och Lucas.


Pichler äger delar i flera förstklassiga vingårdar, t ex Kellerberg, Loibenberg och Steiner Tal. Druvorna växer främst i branta terrasserade vingårdar (som anlades på 1200-talet!) vilket kräver manuell verksamhet. Eftersom Franz söker hög koncentration skördas druvorna oftast sent i oktober eller november. Ett av de allra bästa vinerna är en Grüner Veltliner som heter "M" (står för Monumental), en selektion av de bästa druvorna från de bästa lägena. Samma druva ger i vingården Kellerberg ett minst lika imponerande vin.


Vinerna jäses traditionellt framför allt med den naturliga jästen.  Efter ett halvårs mognad buteljeras de. Tack vare hög alkohol, god kraft och stram syra kan vinerna lagras i minst 10 år - och vinner också på det.


Detta är utan tvekan en av Österrikes högst skattade producenter, närmast kultförklarad. Vinerna är därför sällsynta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0