Bästa vinguiden?

Wine Report 2009 av Tom Stevenson


Wine Report är en mycket intressant vinguide som ges ut årligen. 2009 års upplaga kom ut hösten 2008 och ger läsaren en sammanfattning av vad som sker i olika vinområden runt om i världen. I stort sett alla vinproducerande länder gås igenom. Det finns till exempel kapitel om vinerna från Holland, Belgien och Skandinavien, om vinerna i Thailand och Japan och naturligtvis om kända områdena som Bordeaux och Champagne.
Varje vinområde får cirka 10 sidor till sitt förfogande. Olika experter ger sin bild av vad som händer i området, vad som är nytt och vilka betydande förändringar som sker. Därefter innehåller varje kapitel en bedömning och beskrivning över de senaste 5 årgångarna. Listor finns över de 10 bästa producenterna, de vinproducenter som är på uppgång, de bästa nya vinproducenterna och de 10 mest prisvärda producenterna i området. Det finns också 3 topplistor som visar de 10 bästa vinerna från området, de 10 mest prisvärda vinerna och de 10 mest exalterande och ovanliga vinfynden som författaren har provat under året.


Experterna är oftast välkända, till exempel David Peppercorn, som författat kapitlet om Bordeaux, Clive Coates, känd expert om Bourgogne och Charles Metcalfe har skrivit om Portugal. Tom Stevenson har skrivit om sina favoritområden Champagne och Alsace.


Lite udda åsikter har experterna Nicolas Belfrage och Franco Ziliani som skriver om de olika vinområdena i Italien. Jag tror knappast att de flesta Italienkännare hade utlämnat Sassicaia, Ornellaia och Gaja på sina topplistor men det gör Belfrage och Ziliani. Men å andra sidan gläds vi över att Fattoria Felsina utnämns till Italiens bäste vinproducent.


Dan Berger, expertskribent om Kalifornien, har också åsikter som han nog är relativt ensam om. Han går tvärt emot resten av vinexpertisen och anser att årgång 2003 är mycket bättre än 2002. Hans topplistor är också intressanta och innehåller i stort sett inte en enda producent som får toppoäng av The Wine Spectator, The Wine Advocate eller Michel Jamias. Berger har en helt egen smak.


Utöver en i det närmaste heltäckande genomgång av alla vinområden, så får man bland annat också intressanta kapitel om ekologiska och biodynamiska viner, vin och hälsa samt om vinauktioner och vin som investeringobjekt.


Och vem är då den bästa vinproducenten i Asien? Enligt boken är det Chateau Mercian från Japan


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0