Club VinUnic-medlemmar provade vin på Vergelegen




Nyligen har 28 av Club VinUnics medlemmar avslutat en rundresa i Kapprovinsen i Sydafrika där de provat vin och upplevt allt annat som denna del av världen kan erbjuda. De bodde bland annat på vinproducenten Kleine Zalzes utmärkta hotellanläggning i Stellenbosch och gjorde utflykter till ett stort antal vingårdar runt om i området.

En av höjdpunkterna var besöket på Vergelegen, som utan tvekan tillhör de kvalitetsmässigt ledande vinproducenterna i området. Det kunde Club VinUnic-medlemmarna konstatera vid den utsökta provning, som leddes av egendomens PR-chef Thelma du Plooy i parken bakom Vergelegens vackra 1700-talshus. Byggnaden hyser i dag ett museum och en restaurang. Framför den står fem kinesiska kamferträd, som är jämnåriga med huset och som 1942 fick status som nationalmonument.




Provningens huvudnummer var Vergelegen V 2001, den första årgång som producerats av detta prestigevin. När vinmakaren André van Rensburg senare tog emot på det arkitektoniskt spännande vineriets tak, och fick höra att gruppen provat den första årgången av V, beordrade han snabbt fram den senast buteljerade - årgång 2005. Några deltagare hade tidigare i veckan hunnit prova årgång 2004 och hade därmed fått en hygglig vertikal överblick över hur det här vinet utvecklar sig genom åren.

Här provningsnotat för toppvinerna.




Vergelegen White 2007

I parken bakom huset provade vi först tre vita viner. Huvudnumret bland dem var Vergelegen White 2007, husets underbara, vita prestigevin, vars elegans och mjuka komplexitet förde tankarna till Graves. Druvorna är desamma, semillon och sauvignon blanc. Vergelegen skicklige vinmakare, André van Rensburg, har i olika årgångar använt olika proportioner av de två druvsorterna. I årgång 2007 använde han sig av 75 procent semillon och 25 procent sauvignon blanc. Det var cirka fem procent mindre semillon än i de tidigare tre årgångarna, men ändå med klar dominans för semillon. Årgång 2001 och 2002 hade omvända proportioner. Då var semilloninslaget endast 22 procent och i den 2008, som just buteljerats, är blenden 50/50 av de båda druvsorterna.

I den provade, ännu ungdomliga, 2007:an kunde man konstatera att de båda sorterna balanserade varandra väl - trots storleksskillnaden. Likheten med en bordeaux av hög klass är påfallande. Doften är präglad av citrusaromer, men som i alla stora viner är utspelet elegant återhållet. Även i smaken upplever man att det bakom den diskreta ytan döljer sig ett rikt, kraftfullt vin. Eken har accepterat dessa regler och trots att vinet jäst och lagrats i sammanlagt tio månader på bourgognefat av 100 procent ny ek rättar eken in sig i ledet och bidrar till den eleganta komplexiteten med mineraler, flinta och lätta tryffeltoner, som långsamt avlöser varandra i gommen. Efter ytterligare ett par år kommer vinet att djupna och den eleganta karaktären förstärkas och det är ingen tvekan om att det här vinet kan avnjutas i ytterligare minst tio år.



Vergelegen Red 2003

Det här vinet har sin röda motsvarighet i Vergelegen Red, det vin som i årgång 1998 och 2000 erövrade prestigefyllda Château Pichon Longueville Comtesse de La Lande Trophy som utdelas till världens bästa röda blend. Ingen annan producent har erövrat den trofén mer än en gång.

Klubbmedlemmarna provade årgång 2003, ett vin gjort på 76 procent cabernet sauvignon, 16 procent merlot och 8 procent cabernet franc. Om det vita systervinet påminde om en riktigt god bordeaux kan det här vinet sägas vara förväxlingsbart med en god médoc. Den djupt rubinröda färgen med sin nästan ogenomträngliga kärna; doftregistret med svarta vinbär, nyvässad blyertspenna, kryddor och inslag av viol, mynta, lakrits och kaffe. Smaken är ännu ganska stram, men den rika frukten lovar fin utveckling under många år ännu. Fatkaraktären är tydlig - 20 månaders lagring på 100 procent nya, franska ekfat har satt tydliga spår. Vinet är trots allt förvånansvärt tillgängligt redan nu, men den läckra frukten, tanninstrukturen och den fina syran lovar god belöning för den som har tålamod (och anständig lagringsmiljö).

Vergelegen Red 2003 finns tillgängligt på Systembolaget för 295 kr.




Vergelegen V 2001

Efterhand som Vergelegens vingårdar ökade i ålder och potential växte tanken på ett prestigevin fram hos André van Rensburg. Helst skulle han vilja göra ett rent cabernet sauvignon-vin, men när han i årgång 2001 tillverkade sitt första Vergelegen V tyckte han att stockarna ännu var för unga för att även i de bästa lotterna i vingården Rondekop producera tillräckligt bra kvalitet för ett druvrent vin. Premiärblandningen gjordes på 91 procent cabernet sauvignon, 8 procent merlot och 1 procent cabernet franc.

Det var detta vin medlemmarna i Club VinUnic fick prova.

Den mörkt rubinröda färgen visade ännu inte att glaset innehöll ett mognare vin. I doften fanns däremot den komplexitet man finner hos en god, mogen bordeaux: cassis, blyertspenna, kryddor samt röda och mörka bär. Den komplexa, fylliga och finessrika smaken hade allt på plats och i god balans. Tanninerna var sammetslena, syran perfekt och djupet i vinet beundransvärt. En fingervisning av vad som kan komma att hända när vingårdarna fått ytterligare några år på nacken.




Vergelegen V 2004

Under vistelsen i Stellenbosch bodde Club VinUnics resenärer på Kleine Zalze, där det förutom de fina hotellrummen också finns en golfbana och tre restauranger. En av dem heter Terroir, en opretentiös restaurang, som kammade hem titeln "South African Wine Tourism Restaurant of the Year 2006". På vinlistan fanns Vergelegen 2004 (gjord på 90% cabernet sauvignon, 7% merlot och 3% cabernet franc) och några av medlemmarna valde detta vin till sina måltider och kunde konstatera att även här fanns komplex doft av svarta vinbär, ceder och blyertspenna. Efter en stund i glaset kompletteras dessa nyanser av hallon, mörka körsbär, kryddor och en aning vilt. Smaken är koncentrerad, men redan elegant med fina tanniner, som efterhand mjuknar ytterligare i glaset. Det är ännu ett mycket ungt vin, men den fantastiska frukten, tanninerna och syran pekar mot en lysande utveckling under många år. Ett lyxigt vin med lång eftersmak. Perfekt till vilt eller rätter av mörkt kött.


Vergelegen V 2005

När klubbmedlemmarna avslutat provningen i parken tog André van Rensburg emot på taket till vineriet. Han utvecklade sin vinmakerifilosofi och bjöd också på en politisk beskrivning av Sydafrikas situation. En personlig beskrivning, målad i skarpa färger. När han hörde att gruppen provat årgång 2001 ville han gärna visa vad vingårdarna nu kunder erbjuda, fyra år senare. Så han rekvirerade snabbt några buteljer av Vergelegen V 2005 för provning på taket till vineriet. Vinet är gjort på 94 procent cabernet sauvignon, och vardera tre procent av merlot och cabernet franc.

Detta unga vin har nyligen buteljerats efter två års fatlagring, följd av ytterligare 18 månader på butelj. En spännande konrast till den mognare 2001:an. Vilken frukt! 2005 är en bra årgång och den skimrande rubinröda färgen gav redan den signaler om ungdomligt temperament. Doften attackerade med ung, varm fruktighet och massor av cassis, kryddor, blyertspenna och cigarrlåda med inslag av hallon och körsbär. Smaken dominerades av den koncentration som fanns i såväl frukt som tanniner, men vinet var ändå förvånansvärt drickvänligt trots sin bångstyriga ungdomlighet, vilket naturligtvis är en effekt av skickligt, modernt vinmakeri. Bli inte förvånad om denna yviga tonåring om några år har förvandlats till en elegant, distingerad personlighet med de sammetsmjuka tanninernas oemotståndliga charm.


I Sverige finns enstaka buteljer kvar på Systembolaget av Vergelegen V, såväl av årgång 2003 som 2004.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0