5 årgångar Montrachet från Louis Jadot

I samband med att Louis Jadot bjöd in alla sina importörer från hela världen, så anordnade man också ett antal provningar. Fem årgångar, 1990 - 1959 från vingården Montrachet var inledningen, inte så pjåkigt får man säga. Montrachet är den vingård i Bourgogne som är mest berömd för att producera viner från Chardonnaydruvan. Vinerna är dyra, sällsynta och eftertraktade, totalt produceras det cirka 23.000 flaskor per år från ett femtontal producenter. Priset per flaska är hissnande, från 3000 till över 10000 kronor.Jacques Lardier, vinmakare och geni hos Louis Jadot sedan 1973 ledde provningarna

Vi började med 1990 Montrachet från Louis Jadot som har en relativt ung, lätt gul färg. Doften är ung, komplex och med toner av hö, frukt och smörkola. Smaken är explosiv, mycket koncentrerad och med en läcker fräsch syra. Fantastisk frukt, extremt lång och komplex. Strålande vin. 96 poäng


Louis Jadot Montrachet 1982 är nästa vin. Enligt vinmakare Jacques Lardier så skördades druvorna med en sockerghalt som gav naturlig 13,6% alkohol. Fantastsik stor, söt läcker doft med nötter, marsipan och torkad frukt. Exemplariskt balanserad smak med fräsch, fin syra. Mycket lång fin eftersmak. 94 poäng
Louis Jadot Montrachet 1973 följer. Året gav en stor skörd av hög kvalité. Fantastiskt stor, söt, läcker, komplex och fin doft, fräsch. Smaken är helt enkelt fantastisk. Att ett 36 år gammalt vitt vin kan smaka så här! Smakrik, läcker otroligt lång eftersmak, vinet rullar på i munnen i minuter. Imponerande. 98 poäng.
Men 1973:an får sig en match av Louis Jadot Montrachet 1966. En varm årgång som enligt Jacques Lardier gav strålande vita viner. Gul, men inte gyllengul färg. Läcker, mogen, mycket stor doft av marsipan, nötter och aprikoser. Smaken är helt fantastisk, mineralrik och salt. Eftersmaken är otroligt koncentrerad, fräsch och lång. 99 poängEn glad italiensk importör, även känd som vinmakaren och legenden Angelo Gaja

Det avslutande vinet, Montrachet 1959 kommer fån en okänd odlare. Vinet är mycket bra, men jämfört med de övriga fyra vinerna, så är det lite vekt. Bra, intressant vin med fin frukt och en lite fetare, oljigare struktur. 91 poäng


Claes


Midsommarafton på Chateau d’Ampuis

Familjen Guigal med den äldre generationen Bernadette och Marcel och den yngre, Eve och Philippe hade verkligen gjort allt för att erbjuda oss importörer som var på plats en magnifik upplevelse. Vi inledde med ett stort antal läckra smårätter på Chateau d'Ampuis terrass tillsammans med Condrieu La Doriane 2008. Ett matvin, det visade sig verkligen från sin bästa sida till maten.


En grillad hummer med små grönsaker och en smörig sås med grapefruktton gick strålande med de två viner som serverades. Bäst fungerade Ermitage Ex Voto Blanc 2006 men även den runda, generösa Condrieu La Doriane 2006 passade bra ihop med maten.


Lamm med tryffelsås var nästa rätt och till den serverades Cote Rotie La Mouline 2000, ett vin som till en början var lite slutet, men som verkligen blommade upp under kvällen. Stramt först, sedan generöst och aromatiskt, 95 poäng. Till denna rätt fick vi också Philippe Guigals favoritvin, Cote Rotie La Turque 1999, ett storartat vin som kan drickas nu eller helst lagras i flera år till. Magnifikt var det, och helt klart värt ett högt betyg, 99 poäng.


Till osten serverades Cote Rotie La Landonne 1998, som briljerade. Fantastisk doft och en revansch för detta vin som var korkskadat i den stora provningen som tidningen Livets Goda genomförde. Doften är exceptionell med toner av mörka bär, tryffel och rökt kött. Smaken är minst lika imponerande, massor av frukt och rejäla taninner, 2012 -2035, 100 poäng.


Vi avslutade middagen med ett vin som Guigal gör för egen konsumtion, Hermitage Vin de Paille 2001. Sött och läckert med lätt botrytiston. Smaken är sammetslen. Ett stort sött vin, 96 poäng.


Midsommar hos Guigal, röda viner

Midsommarftons provning hos Guigal av nya årgångar fortsatte med de röda.Det mycket uppskattade viinet 2011 Cotes du Rhone Rouge, som finns på Systembolaget, kommer snart i ny årgång, 2006. Nollsexan är mycket bra. Mer struktur än normalt men också massor av frukt. Doften är urläcker, där både Syrah och Grenach framträder. Smaken är rik på frukt och aromer och det balanseras med fina tanniner. Ett vin man kan lagra ett antal år om man vill. 88-89 poäng.

2005 Chateauneauf-du Pape finns nu i beställningssortimentet. Doften är mycket stor, med Grenachtoner, söta jordgubbar med balans av lite mörka bär. Koncentrerad, rätt stram smak med elegans och fina tanniner. Lång eftersmak. Lagra några år, 2012 - 2020, 92 poäng


Saint-Joseph Vignes de l'Hospice 2006 är ett stort vin från en liten vingård i en brant sluttning ovanför staden Tournon. Härligt stor doft av mörk choklad och mörka bär uppblandat med torkad frukt. Smaken är rik, elegant fyllig, relativt tanninrik och med toner av hallon, ek, rökt kött och choklad. Lagra gärna detta vin ett tag, det kommer att utvecklas väl. Drick 2013 - 2025, 93-94 poäng.


2005 är en toppårgång i norra Rhone och vi fick prova ett stort antal viner från denna årgång. Vinerna är koncentrerade och har rejäla tanniner. De skall lagras under många år och är inte speciellt lämpade för att drickas unga. Jag frågade Marcel och Philippe Guigal vilken årgång historiskt som man kan jämföra vinerna med och Philippe svarade 1985, möjligen 1995. Marcel ansåg att de låg väldigt nära årgången 1983 i stilen, en årgång som nu är fullt mogen, men som lätt kan lagras i 10-15 år till när det gäller Guigals toppviner.


Cote Rotie Brune et Blonde 2005 har en mycket fin kryddig typisk Cote Rotie doft. Aromatiskt. Smaken är medelfyllig, elegant och aromatisk. Lagra detta vin 4-5 år och drick det sedan från 2013-2022, 91 poäng


Cote Rotie Chateau d'Ampuis 2005 har en mycket stor doft med söta svarta bär, torkad frukt och lite choklad. Strålande aromatisk smak, komplex och lång med fin struktur och rejäla tanniner. Ett långlagringsvin, 95 poäng. Drick 2015-2030.


Cote Rotie La Mouline 2005 är ett exceptionellt vin på alla sätt. Enormt läcker stor doft. Smaken är aromatisk, rik, stram, mycket komplex och elegant. Lagras länge och blommar därefter ut till ett i det närmaste perfekt vin. 2015 - 2040. Svårbedömt idag, 96 -100 poäng
Cote Rotie La Turque 2005 har en ännu rikare och större doft än La Mouline. Fantastisk smak med stramhet och enorm längd, 2017 - 2040, 97-100 poäng


Cote Rotie La Landonne 2005 ger verkligen årgången ett ansikte. Enormt koncentrerad, tanninrik, stram och svårtillgänglig idag. 100% Syrah och relativt tuff vinifiering där jästhatten trycks ner många gånger per dag gör detta vin till en riktig långlagrare. 2025-2050, 95-100 poäng.


Ermitage Ex Voto Rouge 2005 följer i samma spår som La Landonne, möjligen är den lite rundare. Lagringskapaciteten är enorm, drick 2025 - 2050. 96-100 poäng.


Vi avslutade med ett fatprov av Cote Rotie La Turque 2007. Vinet har en generös, stor doft och relativt rund storartad smak. Massor av frukt, en årgång att dricka medan man väntar på nollfemmorna att mogna, 94-98 poäng.


Midsommarafton hos Guigal, vita viner

Inför Vinexpo, årets största vinmässa i Bordeaux, som började i söndags, hade familjen Guigal arrangerat en provning av alla nya årgångar. Provningen startade klockan 3 på eftermiddagen och som vanligt så sköter Philippe och Marcel Guigal allt själva. De korkar upp sammanlagt 19 olika viner som de själva serverar till över 60 personer. De sköter även markservice och tömmer spottkoppar och torkar upp. Trots företagets storlek och framgångar, så finns det inga divalater här inte. Provningen tar tid, men den är trevlig och sker i perfekta glas från Riedel.


Som vanligt blev jag mycket imponerad av deras vita viner och frågade mig själv varför de är så svårsålda. Är det bara för att vi tänker rött när vi hör regionen Rhone? I vilket fall, så är Condrieu 2008 från Guigal strålande. Annorlunda i stilen, till fördel för vinet. En sval, elegant smak med läckra viogniertoner. Typiskt och snyggt med bra syra. Ett vin för de nordiska marknaderna, mindre svulstigt och med mer syra än normalt. 92 poäng. Tänk på att dricka Condrieu ungt, inom 4 år från skörden.


Condrieu la Doriane 2008 är i en annan stil än vinet ovan. Exotisk, exceptionellt stor doft, fyllig, rik och ändå elegant. En strålande Doriane som kräver mat, stekt lax eller hummer sitter fint till detta vin. 96 poäng. Detta vin kan man lagra några år, det blir runt och fint med lite ålder. 2010 - 2014.


Hermitage Blanc 2008 kommer därefter. Jag älskar vit Hermitage och denna flaska är inget undantag. Som ung visar den upp toner av vita persikor och blommor i doften. Smaken är full av detsamma plus bär, nätter och äpplen. Mycket lång smak och bra syra. 93 poäng. Drick antingen 2009 - 2012 eller 2020 - 2030+


Hermitage Blanc Ex Voto 2006 är ett makalöst vin. Doften påminner om vinet ovan men är mer explosiv och större. Smaken är mjuk, exotisk, rik och fyllig. Lätta ektoner balanseras väl. Detta är den fjärde årgången som gjorts av detta vin. 96% Marsanne och 5% Rousanne är druvblandningen. 96 poäng+ Drick 2009-2011 eller 2020-2040.


De tre tråkigaste korkdefekterna

Att ett vin är korkskadat, det inträffar ju då och då. Och risken är tyvärr lika stor i ett dyrt som i ett billigt vin. Ibland är det extra tråkigt att råka ut för korkskada, speciellt när man öppnat ett vin som man sparat länge, som dessutom har blivit dyrt och eftertraktat.


La Tache 1989 var just ett sådant vin. Stefan hade tagit med sig sin enda flaska till en provning med mat som vi hade för fem-sex år sedan. Stämningen var på topp och alla såg fram emot det mogna och åtråvärda vinet. Det var extremt odrickbart, helt skadat av partiklar i korken som dödat vinet och gjort det till ett torrt, stinkande vin med jordkällarkaraktär. När jag började min vinkarriär, så trodde jag att ett vin skulle smaka så här om det kom från vissa områden. FEL, en Bourgogne skall aldrig stinka av möglig och jordig källare.


Gajas Sori Tildin 1990 var ett annat, också det den enda flaskan som jag hade. Jag hade med mig detta vinet till en provning och såg fram emot att dricka det. Det borde varit hyfsat moget, men det gick inte att avgöra eftersom korkdefekten tog över helt. Jag häromdagen med Angelo Gaja som gjort vinet och han sa att det inte är moget ännu, det behöver 4-5 åt till.


Cote Rotie La Landonne 1998 var det enda korkskadade vinet av de 23 årgångar som tidningen Livets Goda provade. Jag hade verkligen sett fram emot att prova 98:an, då det rankas högt. Robert parker ger vinet 100 poäng och menar att det är ett av de största viner som gjorts. Korkat och odrickbart, men jag hade turen att få dricka detta vin på midsommarafton 2009 hos producenten, E. Guigal, och där var vinet perfekt. Så här skrev jag när jag drack det:. Fantastisk doft och en revansch för detta vin som var korkskadat i den stora provningen som tidningen Livets Goda genomförde. Doften är exceptionell med toner av mörka bär, tryffel och rökt kött. Smaken är minst lika imponerande, massor av frukt och rejäla tanniner, 2012 -2035, 100 poäng.


Vad gör man då för att undvika korkdefekter? Skruvkork är det enkla svaret.

Rapport från Jadots 150 års jubileum. Lagra röd Bourgogne!

Ja, det är slutsatsen man drar efter det att vi har provat 5 mogna årgångar av Corton Pougets från Domaine Heritieres Louis Jadot. Jadot har ägt vingården i nästan 100 år och vem kan då bättre visa upp hur vinet utvecklas med lagring?


Corton är det billigaste Grand Cru vinet från Bourgogne och det brukar kosta 500 -650 kronor per flaska. För dessa pengar får man ett mycket lagringsdugligt vin som i stora årgångar utvecklas magnifikt.
Först i raden av årgångar är Corton Pougets 1993. Enligt vinmakare Jacques Lardier så var det ett svårt år med mycket röta i vingårdarna. Man tvingades vara mycket noga med att sortera bort ruttna druvor. Vinet är dock helt fritt från ruttna toner. Doften är fin, stor, lätt mogen med härlig Pinot sötma. Smaken är fantasiskt ren, precis och med fin koncentration, rejäla syror och måttliga tanniner. Rullande lång eftersmak, vinet överraskar positivt med tanke på årgången, 93 poäng, 2009 - 2020.
Corton Pougets 1989 kommer från ett varmt år med stor skörd. Vinet ger ifrån sig en mycket stor, läcker och komplex doft. Smaken är relativt mogen, komplex och med rejäl syra. Kan drickas nu eller lagras i många år. 93 poäng


1978 var ett stort år med låga skördeuttag. Jadot skördade mycket sent detta år, i början av oktober. Detta vin har jag druckit förut, för 7-8 år sedan på Cos Estournel i Bordeaux och det serverades då efter deras 1982: och överglänste faktiskt detta stora vin från Bordeaux. Nu imponerar vinet igen. Corton Pougets 1978 har en enormt stor, mycket söt Pinotdoft. Den läckra, fina smaken gör att vinet är svårspottat. 95 poäng. Drick nu- 2015.


Corton Pougets 1961 serveras ur en magnumflaska. Året gav en liten skörd med små druvor. Vilket vin! Exceptionellt stor superläcker doft med bett, DRC-Style. Otroligt vital, fruktig, superbalanserad smak. Fantastiskt lång eftersmak med det lilla extra av aromer och bett som gör en stor mogen Bourgogne, 2009 - ?, 98 poäng
Corton Pouget 1952 är också otroligt imponerande med en mogen, mycket stor och komplex doft. Smaken är mjuk, läcker, rökig och fruktig. Mycket lång balanserad eftersmak. Vitalt till tusen. Mycket imponerande! Drick nu, 95 poäng.


Claes


Maison Louis Jadot 150 år

Bourgognes historia är lång och delvis okänd. Man vet till exempel inte när druvan Pinot Noir planterades första gången och varifrån den kommer. Helt klart är dock att den fanns i Bourgogne under 1100-talet då munkarna startade kvalitetsodling på klostren i Cluny, Citeaux och Pontigny.


Chardonnay liksom Gamay är en korsning av Pinot Noir och den vita druvan Gouais och planteringar av dessa druvor skedde under 11- och 1200-talet. Ett avgörande steg i Bourgognes utveckling var när Philippe le Hardi, som var Duke av Bourgogne, bestämde att druvan Pinot Noir bara skulle få finnas i den norra delen, Cote d'Or och att Gamay enbart skulle få växa i den södra delen, nuvarande Beaujolais.


Maision Louis Jadot grundades 1859 under den period som i Bourgogne kallas den gyllene perioden för negocianter. Från början var de ett litet företag med vingårdar i Beaune, de allra första var Beaune Clos des Ursules, Theurons och Clos des Couchereaux.
Louis Jadot den andre fortsatte att köpa vingårdar, bl.a. Chevalier Montrachet les Demoiselles, Beaune Boucherottes, Corton Charlemagne och Corton Pougets. . 1985 tog man ett stort steg i företagets utveckling genom att köpa betydande vingårdar bl.a. i Chambertin Clos de beze, Musigny, Chapelle Chambertin, Bonnes Mares, Chambolle Musigny Amoureuses, Gevrey Clos St Jacques och Clos Vougeot.


Idag äger Louis Jadot cirka 80 hektar i Cote d'Or, 18 hektar i Maconnais och 75 hektar i Beaujolais. Därutöver har man ett stort antal långtidskontrakt med ett flertal odlare. Man sköter allt i vingården för dessa och skördar och vinifierar vinerna.


Jadot är också det enda företaget i Bourgogne som har investerat betydande belopp de senaste åren i nya vinerier bl.a. i det helt nya Celleir des Pierres Rouge i Givry. Syftet med denna investering är att öka kvalitén på sin Bourgogne Rouge som till 50% görs av druvor från området. Resterande del i detta vin kommer från Cote d'Or där man använder en stor del nerklassificerade druvor från toppvingårdar.


Jadot firar i år sitt 150 års jubileum och jag har haft glädjen att vara med om deras stora dag, dagen före midsommarafton. Vi inledde dagen med att plockas upp av en buss klockan 8.00 utanför hotellet för att därefter åka ner till deras nya vineri i Givry. Oturligt nog, så fungerade inte ventilation och luftkonditionering i bussen, så vi var ett 60 tal importörer från hela världen som anlände svettiga till dagens första övningar.


Innan lunch provade vi viner från södra Bourgogne där Bourgogne Blanc 2008 visade upp en elegant, rätt rik och kryddig doft. Fräsch, mycket fin smak med läckra aromer och en rikhet som saknades i en tidigare provad Macon Blanc. Hälften av vinet i vinifierat i 1-3 år gamla ekfat och resten i ståltank. Vinet håller en jämn och hög kvalité och det känns bra att kunna lansera denna nya årgång på Systembolaget i höst/vår? 88 poäng.


Dagen fortsatte med nya vineribesök och efterhand med mer och mer spännande provningar. Rapport kommer bl.a. om två vertikalprovningar; Montrachet 1990 till och med 1959 samt Corton Pougets 1993 till och med 1952.


Under kvällens middag drack vi bl.a Montrachet 1904 och Musigny 1959. mer om detta efterhand.


Fortsättning följer.... /Claes


En provning av minnesvärda viner

Lite korta noteringar från en provning av rakt igenom superba viner.

Först tre Champagner av yppersta kvalité. Krug 1985 är strålande god, läcker och mogen med fin frukt och härlig syra. Håller länge än, 98 poäng. Nästa Champagne är en Salon 1969. Den är helt mogen, mycket pigg och vital med extremt lång eftersmak, 97 poäng.


Den tredje champagnen överglänser otroligt nog de första två. Jacques Selosse 1986 har en fullständigt enorm doft av soya, creme brulee, sake, jordnötter och risvin. Smaken är lika imponerande med enorm koncentration och fantastiska syror. 99 poäng.


Några vita viner följer där Vina Tondonia Rioja Gran Reserva 1964 visar hur länge ett vitt vin kan lagras och fortfarande vara riktigt intressant. Doften är stor och mycket speciell. Smaken är kraftfull, ung? komplex och med långa syror. Imponerande! 94 poäng

Laville Haut Brion Blanc 1974 är osannolikt bra. Doften är stålig metallisk och fruktig. Fantastisk stor smak, ung och vital, läcker och komplex. Stort vin, 98 poäng.


Tre röda viner kommer härnäst och de går inte av för hackor. Romanee-Saint-Vivant 1978 från DRC i Bourgogne är ett vin som jag har provat ett flertal gånger. Doften på detta vin är värd 101 poäng, minst! Stor, söt, mogen med toner av torkad frukt, soya, exotiska kryddor och jordgubbar. Smaken är också imponerande, men saknar lite struktur i denna flaska. 97 poäng.


Cote Rotie La Landonne 1988 från E. Guigal är ett legendariskt vin med exotisk, pyramidalt stor doft av rökt kött, torkade aprikoser och mörk choklad.. Smaken är perfekt koncentrerad och balanserad, fortfarande relativt ung och med framtiden för sig. Subtilt vin av världsklass. 99 poäng+


Skälet till att La Landonne 1988 inte fick 100 poäng var nästa vins klass. La Mission Haut Brion 1961 från Bordeaux är kanske det mest makalösa och bästa vin jag har provat. Enorm doft av frukt och lakrits, rökig och tjärig. Smaken är vital, fräsch, läcker och oändlig. Smärtsamt bra! 100 poäng+.


100, 98 och 95 poäng

Det vi kallar gårdagens provning fortsätter.

Tre nya viner kommer in med väldigt olika karaktär. Först ett vin som doftar nya världen. Fantastiskt komplex och exceptionellt stor, med massor av aromer och lätt mognad. Smaken är närmast perfekt balanserad, extremt lång med fina mjuka tanniner. Ett mycket typiskt stort vin som de flesta tror kommer från Kalifornien, utom Stefan som spikar vinet. 1997 Nicolas Catena Zapata, från Argentina är ett vin som kan drickas nu eller lagras i minst 10 år till. 98 poäng.


Nästa vin har en pyramidalt stor doft, typisk Cabernet Sauvignon dominerat vin från Bordeaux med ungdom. Varför tar ni med fatprov skojar jag. Smaken är stram, superfruktig, maffig och elegant på samma gång. Eftersmaken är enorm. Frukt, bett och syror i en perefkt balans. Jag börjar ana vad vi har i glaset och säger: Mouton-Rothschild 1986. Rätt gissat! Det här är utan tvekan ett av de 10 främsta vinerna som gjorts under de senaste 30 åren. En solklar 100 poängare! Lagringspotential? Gissningsvis minst 30-40 år till.


Det sista vinet i provningen är moget och har en fabulöst läcker mogen Bordeauxdoft som domineras av torkad frukt, cederträ, och rök. Smaken är finessrik, läcker, slank och mogen. Imponerande för ett 48 år gammalt vin. Gruaud- Larose 1961 är vital och håller nog 5-10 år till. 95 poäng.


Fortsättning, Gårdagens provning

Provningen fortsatte och in kommer ett vin som är svårgissat. De flesta är rätt eniga om att det är en rätt så vresig Cabernet Franc. Mats säger till slut norra Rhone och finns en lätt antydan i doften men inte i smaken om att det är rätt ursprung. Cote Rotie La Landonne 2005 från Rene Rostaing är superungt, kärvt och svårgenomträngligt. Smaken är lite bränd med toner av metall, lakrits och vindruvsstjälk. Det smakar järnspik sa en av provarna. Doften är lättare med toner av röda bär. Svårt att veta vart detta vin tar vägen? 92 poäng? 2015-2025 (Parker 94 poäng)


Nästa vin är urtypiskt för sitt ursprung. Mycket stor, komplex söt doft med toner av bacon och torkad frukt. Vinet känns helt drickfärdigt med potential att lagras i 7-8 år. Massor av mogen frukt, komplex smak med torkad frukt och choklad. Lång och stilig. 95 poäng är ett högt betyg till en Cote Rotie från 2002, men Cote Rotie La Mouline 2002 från Guigal överraskar verkligen. Årgången som sådan var urusel och Parker sätter 78 poäng för årgången som helhet. ( Parker: "The 2002 Cote Rotie La Mouline offers bacon fat, litchi nut, peach, and sweet cherry characteristics in an elegant, medium-bodied, lighter style than normal. There is plenty of substance in this seductive, Pinot Noir-like effort. It should drink well for a decade" 90-92 poäng)


Det tredje Rhonevinet denna kväll imponerar stort. Mycket syrah i detta vin säger någon. Måste vara Frankrike, kanske södra Rhone? Chateauneuf du Pape Clos de Caillou Reserve 2001 är fantastiskt! Otroligt stor, läcker doft. Smaken är osannolikt koncentrerad, komplex lång och fyllig. Ett perfekt balanserat vin som kan drickas med nöje idag och som säkert håller sig på topp i ytterligare 15 år. WOW! 99 poäng. (Parker 100 poäng)

Fortsättning följer....


Gårdagens provning, de första röda vinerna, Bourgogne Grand Cru

Det första vinet är utan tvekan gjort på druvan Pinot Noir. Doften är superb. Söt, enormt stor och komplex. Läcker och helt enkelt fantastisk. Det doftar otroligt mycket DRC 2003? Smaken är osannolikt aromrik, stor, söt kryddig och superlång. Mycket koncentrerad frukt  jordgubbar och andra söta bär blandas med fin syra. Strålande avslut och längd och med enorm potential. På topp nu till och med 2025. 97 poäng, (Parker 95 poäng)

Jag gissar på Romanee-St- Vivant 2003 från DRC och Stefan, som har tagit med sig flaskan säger att det är äldre. Vi blir konfunderade och gissar då på 1999. Ännu äldre och nu blir vi riktigt ställda. Kan detta verkligen stämma? Det gjorde det inte. Vinet var DRC Romanee-St-Vivant 2003. men Stefan trodde att han tagit med sig DRC Romanee-St-Vivant 1990 och blir mycket förvånad när flaskan demaskeras. Han erkänner att han tyckte att vinet kändes ungt, men var så säker på att han tagit med 1990, så han reflekterade inte vidare.


Nästa vin är mycket mer moget. Clos de la Roche 1990 Villes Vignes från Domaine Ponsot har en djup tät färg med mognadstoner. Doften är strålande med toner av jordgubbar, smultron och lakrits. Smaken är sammetsmjuk och aromatisk med finns syra. Fortfarande relativt ungt med oändligt lång eftersmak med bett. 98 poäng+ (Parker 98 poäng), 2009 - 2015.


Ytterligare en Clos de la Roche denna gång från Domaine Dujac och årgång 1999. Exceptionellt stor och läcker Pinot doft påminnande om hur DRC brukar dofta. Smaken är precis, mycket lång, elegant och läcker. Superba syror som ackompanjerar frukten fint och ger vinet ett karaktäristiskt bett i eftersmaken. Vinet är mer rustikt än de tidigare vinerna från Bourgogne men mycket bra, 94 poäng (Parker 90-92 poäng) Drick 2010 - 2020.


Rapport från gårdagens provning

Provningen inleddes med en trevlig Champagne, 1996 Henriot, som visade sig vara fint balanserad, elegant men möjligen lite lätt för en 96:a. Snyggt, rent avslut. Bör nog drickas de närmaste 6-7 åren. Nästa Champagne var betydligt äldre. Per drog direkt till med att det här är nog en 73:a och det var det. Ingen kunde dock gissa sig fram till 1973 Blaison de France, från Perrier-Jouet. Färgen här är guldgul och moussen är fortfarande bra. Stor fin mogen doft med kastanjer och lite champinjoner. Smaken är mogen, fräsch och medelfyllig. En mycket bra mogen Champagne med fin balans och lång eftersmak. 93 poäng


Det första vittvinet hade en stor, fräsch mogen doft med lätta eleganta chardonnaytoner. Smaken är mycket god, stor, frisk och elegant. Komplext och stramt i Chablisstil. 1988 Corton Charlemagne, Bonneau de Martray överraskar genom att vara så vitalt. Färgen antyder inte det minsta att vi dricker ett 20 år gammalt vin. 94 poäng


1983 Chablis Le Butteaux från Ravenau har en gyllene färg och en doft som osar av botrytis, aprikoser, ylle och honung. Smaken är mycket torr och aprikoserna återkommer. Ett udda vin som har en stor, lång eftersmak Läckert. 93 poäng. Ingen i provningsgruppen gissar rätt.


Nästa vita vin är enklare att gissa. Vit Bordeaux säger jag direkt och Stefan fyller i med att detta måste vara enbart Sauvignon Blanc. Och han har rätt. 1983 Pavillon Blanc de Margaux har en exceptionellt stor, rökig och ekig doft. Färgen är märkligt nog ljus och ung. Smaken är bättre än doften och här är ektonen bättre i balans med frukten. Frisk, fräsch och bra. 93 poäng.


Fortsättning följer.....


Gårdagens provning

Jag återkommer med en rapport om gårdagens provning, som verkligen var något att skriva om. Jag har lovat en av våra läsare att hålla igen med superlativen, men det kommer att bli svårt.


Vi provade följande viner helt blint:

 • 1996 Henriot Champagne
 • 1973 Blaison de France, Champagne Perrier-Jouet
 • 1988 Corton Charlemagne, Bonneau de Martray
 • 1983 Chablis Le Butteaux, Ravenau
 • 1983 Pavillon Blanc de Margaux
 • 2003 Romanee Saint Vivant, DRC
 • 1990 Clos de la Roche VV, Ponsot
 • 1999 Clos de la Roche, Dujac
 • 2002 Cote Rotie La Mouline, Guigal
 • 2005 Cote Rotie La Landonne, Rostaing
 • 1997 Nicolas Catena Zapata, Catena
 • 1986 Mouton Rothschild
 • 2001 Clos de Caillou Reserve
 • 1961 Gruaud Larose

Parker har gett några av vinerna 100 poäng, och blandningen av viner var riktigt intressant.

Claes 


Domaine de La Romanée-Conti 2006 och 2007

Vinerna provades i januari 2009. Nollsexorna var buteljerade medan vinerna från 2007 fortfarande låg kvar i ekfaten.


2006 är en toppårgång med strålande djup, fin djup färg, rejäla tanniner och massor av frukt. En årgång att lagra länge. 2007 kändes öppnare och något mer utvecklade än nollsexorna. Kvalitén är hög, men jag sätter personligen ett plus för 2006. Hösten 2009 släpps 2006 på Systembolaget och 2007 ett år senare.


Echezeaux 2007

Mycket fin och stor, relativt utvecklad söt läcker doft. God fruktig smak med bra syror, mjuka tanniner och en lång elegant eftersmak. Mycket god med något torrt avslut. 2013-2020. 92-93 poäng


Echezeaux 2006

Fin djup färg, Mycket stor, söt, med underbar Pinot Noir arom. Fylligt, rätt kraftfull smak med massor av röda bäraromer uppblandat med asiatiska kryddor. Rejäla syror med bra bett i eftersmaken. Exceptionellt lång eftersmak. 2015-2025, 93-95 poäng


Grands-Echezeaux 2007

Fin, mycket stor, lite utvecklat doft, nästan i La Tache stil. Fruktig, delikat, fräsch och lång smak med fina runda tanniner. 2013-2022, 93-94 poäng


Grands-Echezeaux 2006

Fin djup, mycket typisk DRC ton i doften. Lite tobak finns bland alla bärtonerna. Sval, elegant och härligt fruktig smak. Mycket lång eftersmak och riktigt stiligt. Rent och klingande! 2015 - 2030. 94-96 poäng


Fortsättning följer....


RSS 2.0