En skatt med dolt beställningsnummer!

Jag provade en flaska Catenas Vinas Altamira Vineyard 2002. Ett strålande vin på alla sätt. Men det bästa med detta vin är att det ingår i en låda om 6 olika viner, där dels den slutgiltiga blenden av Catena Alta Malbec 2002 ingår samt en flaska vardera av de fem olika vingårdslotter som ingår i Catena Alta Malbec. Och det finns fortfarande 6 lådor att beställa på Systembolaget. Artikelnumret är 50006409/1. (6 * 750 ml)


Tillbaka till Altamira Malbec Lote 1 2002. Vinet är fortfarande ungt med djup blåröd färg. Doften är mycket stor, koncentrerad med massor av björnbär, svarta vinbär och jordgubbar. Smaken är utomordentligt fin, fyllig med fina tanniner. Eftersmaken är härligt fruktig och balanserad. Strålande gott nu, men det håller sig säkert på topp i upp till 10 år.


Så här skriver Catena på baksidesetiketten:

"Altamira Vinyeardligger 1180 meter över havet i Consulta distriktet i Mendoza. Vingården har sandig jordmån med små inslag av lera och kalk. Temperaturen i vingården är ovanligt sval. Druvorna till detta vin har valts ut från Lote 1, en 6 hektar stor del där de bästa druvorna växer.


En enastående Champagne!

Louis Roederer Blanc de Blancs 2002, är en sublim upplevelse. Endast 19.000 flaskor produceras. Jämfört med de 300.000 flaskor som görs av Cristal eller de 6.000.000 flaskor Dom Perignon som Moet tillverkar årligen. 100% Chardonnay, och enligt Roederer, så är kvaliten på druvorna desamma som de som ingår i Cristal. Inte konstigt att man blir hänfördnär man dricker detta vin. Elegant, aromatiskt, lång härlig smak med krispig syra. Ungt, men kan säkert lagras i upp till 20 år.

Domaine de la Romanée-Conti, 5 olika viner

Provningen av de fem vinerna från Domaine de la Romanée-Conti skedde blint tillsammans med 95 andra viner gjorda av druvan Pinot Noir. DRC:s viner stack ut med sin egenartade stil med torkad frukt, soja och kanel.


1978 Romanée-St-Vivant (DRC)

Enorm, fantastisk, stor läcker mogen doft. Torkad frukt, multna toner med strålande sötma, soja och kryddor. DRC!! Fantastiskt smakrikt, fylligt och balanserat, med massor av struktur. Mycket lång, läcker eftersmak. Fortfarande vitalt men på slutrefrängen. 99 poäng.





1982 La Tâche (DRC)

Söt, fin PN ton, igen med typisk DRC stil. Mjuk söt läcker, men inte i närheten av 1978 . Romanée-St-Vivant i kvalité. Helt mogen smak från en lättare årgång. God fyllig och läcker. Börjar torka ut lite. Lång, typisk eftersmak 94 poäng


1990 Echezeaux (DRC)

Stor, härlig Pinot Noir med DRC sötma. Läcker. Smaken är strålande läcker med massor av frukt, kryddor och sötma. Bra mjuka tanniner och fina syror med bett. Lång eftersmak med ypperlig balans. 97 poäng. Moget nu men kan sparas i ytterligare 7-10 år.


1999 Richebourg (DRC)

Makalös, söt, läcker stor men lite sluten ung doft. Provningens bästa doft. Blåröd, mycket ung, tät färg. Smaken är mycket ung, tät och komplex med massor av frukt. Rejäla tanniner och syror. Superb balans och struktur med fantastisk lång eftersmak. Värlsklassvin. 100 poäng. Kan lagras mycket länge. Dricks optimalt 2015 - 2030.


2004 La Tâche (DRC)

Mycket stor, ung, fin Pinot Noir doft. Smaken är rund, aromatisk, precis och med hög syra. Intensiv, elegant smak med ypperlig balans. 2004 är verkligen en årgång som DRC har lyckats med. 97 poäng, 2015-2025.


En oväntad provning av över 100 år gamla viner från Seppelstfield

På vinmässan i London stötte vi på Seppelstfield från Barossa Valley i Australien. Vineriet etablerades 1851 och man har idag Australiens största samling av starkviner, de äldsta från 1878. Inte nog med att man har dem i lager, man lanserar dessa gamla viner regelbundet på marknaden. Lagren är dock begränsade, av 1878 har man bara 12 liter kvar.




Vi träffade deras VD Nathan Waks, som också är delägare i Seppelstfield. En mer passionerad vinpersonlighet är svår att finna. De viner han presenterade, är av allra högsta kvalité och det till sällsynt bra priser. Häng med nu i provningsnoteringar om viner som är upp till 131 år gamla.


Nathan Waks, VD för Seppelstfield

Vi började med en 60 år gammal Amontillade, XO Amontilade Paramount Collection. Vinet har en salt, nötig, läcker doft. Smaken är otroligt fyllig, nötig, helt torr med en osannolikt lång eftersmak. Ett makalöst vin! 100 poäng

Nästa vin, XO Oloroso Paramount Collection, är också torrt och lika imponerande. Vinet är friskt, makalöst koncentrerat och smakrikt med fin syra. En otrolig upplevelse att smaka detta unika vin. 100 poäng




Därefter provade vi ett antal söta viner, som kvalitetsmässigt var magnifika. XO Muscat Paramount Collection är fullt i klass med de största vinerna från Chambers, dvs vi provar ett sött, gräddigt vin med massor av torkad frukt och bär, mest russin. Smaken är otroligt lång med fina syror och massor av liv. 99 poäng




XO Tokay Paramount Collection är lika stort, kanske ännu större, och kommer främst från fat vars viner skördades 1922. Druvan är Muscadelle. Alla positiva omdömen som man kan komma på beskriver detta vin, 100 poäng


Para 1909, 100 years old, är nästa vin. Det finns 250 flaskor av detta vin till salu. Priset är cirka 7000 kronor för en 375 ml flaska. Vinet är gjort av en blandning av Grenach, Syrah och Mourvedre. Det är helt svart i färgen, ogenomträngligt. Smaken är extremt koncentrerad, med grapefrukt, bränd karamell, lite bitter portersmak. Sött med enorm syrlighet, ett extremvin som är svårt att sätta poäng på. Robert Parkers The Wine Advocate satte 100 poäng på årgången innan, 1908, och det är nog så man skall bedöma ett så här speciellt vin.




Para 1888, dvs ett 121 år gammalt vin, har samma druvsammansättning, Grenach, Syrah och Mourvedre, är något mjukare än 1909:an. I övrigt liknar det ovanstående vin. 95-100 poäng




Para 1878 är svart som natten, något mjukare än 1888:an, Osannolikt maffigt och sött, 100 poäng.




Fortsättning följer om Seppelstfields osannolikt prisvärda viner......


Maffiga Australier mognar ut till sublima vinupplevelser

Några av mina största vinupplevelser har varit mogna Shirazer från Australien. När de är unga, så uppfattas de ofta som för koncentrerade. Och med massor av söt frukt och rejäla tanniner, så avfärdas de av en del besserwissrar som oeleganta och dåliga. Ingenting kan vara mer fel. Några av vinvärlens största viner, som de mest snobbiga förståsigpåarna sågar, liknar faktiskt tekniskt Chateau Cheval Blanc 1947, ett av världens största viner någonsin. 1947 Cheval Blanc innehåller över 15% alkohol och restsötma. Så här skriver Michael Broadbent i Vintage Wine Companion: "Not only the most famous 1947,but, at its best, one of the greatest Bordeaux of all time."  6 stjärnor av maximala 5!


Här är exempel på mogna, superba Aussi Shirazer:

The Armagh 1990 från Jim Barry eller Hill of Grace 1990 från Henschke, två i stort sett perfekta viner, som skall drickas idag och 5 - 10 år framöver. Eller E&E Black Pepper Shiraz 1994, superbt moget, stiligt och elegant. En 1994 The Signature från Yalumba är idag strålande mogen med elegant, smakrik lång eftersmak. Som bäst är de flesta toppshirazer när de är mellan 10 -20 år gamla.


Just nu finns det gott om unga toppviner från Australien att köpa, passa på och lagra dem sedan i 10-15 år.


Jag tror att en del personers avoghet mot Australiska röda viner bottnar i okunskap, man har helt enkelt inte provat mogna Shirazer från downunder. Vinvärlden är rik, och mina egna favoriter kommer från alla hörn runt om på vårt klot. När det gäller röda viner så gillar jag; Bordeaux, Cote Rotie, Hermitage, Bourgogne, Barolo, Kalifornisk Cabernet, Shiraz och Pinot Noir, Pinot Noir från Nya Zeeland och Oregon, Australisk Shiraz och druvblandningar, Priorat, Toro och Ribera, Barbera, Toscanska viner, Catena, Chateauneuf du Pape, sydafrikansk Syrah och en hel del annat. Öppna ögonen, vinvärlden är rik på upplevelser. / Claes


Nya årgångar från Catena

Den tredje dagen på London Wine Trade Fair fylldes av provningar. Catenas nya årgångar var som väntat strålande och jag är mer och mer imponerad över vad de åstadkommer. Alamos Malbec Rose 2009 är nog det bästa rosevinet jag någonsin provat som kostar under 100 kronor. Det är för sent för oss att beställa och få hem vinet i tid för sommaren, men det hade varit en strålande succé. Elegant, med härlig frisk frukt, superrena aromer och en för rose ovanligt lång, torr och fruktig eftersmak. 90 poäng


Catena Alta Chardonnay 2007 har en smörig, fruktig doft med lätt ekton och limefrukt. Smaken är koncentrerad, elegant, smakrik och mer Bourgognelik än någonsin tidigare. Ett stort vin för en måttlig peng. 93 poäng (Cirka 200 kronor)




Catena Malbec 2007 kostar 119 kronor på Systembolaget. Just nu säljer vi årgång 2006. Det här vinet kan man lagra i upp till 7-8 år och det utvecklas på ett strålande sätt. Doften är stor, ung, och fruktig med fina violtoner. Fantastisk god, välbalanserad lång fruktig och elegant smak med balanserande tanniner. 91 Poäng


Catena Alta Malbec 2006 är fylligare än vinet ovan och har mer tanniner. Det här fylliga och eleganta vinet är läckert och långt och kan utan tvekan lagras och mogna snyggt i upp till 12-15 år. 94 poäng (cirka 300 kronor)


Catena Zapata Malbec Argentino Vineyard 2005 är ett klassvin som buteljerats för andra gången. Oerhört koncentrerat, med rejäla tanniner, maffigt och strålande på alla sätt. Världens bästa Malbec? Kan säkert lagras i upp till 20 år, 97 poäng (cirka 500 kronor)


Catena Alta Cabernet Sauvignon 2006 har en stramare framtoning än sitt systervin gjort av Malbecdruvan. Frukten är dock mycket bra och smaken är lång, läcker och elegant. Ett vin att lagra i upp till 10 år, 93 poäng (cirka 300 kronor)




Provningen avslutades med Catenas, och ett av världens främsta viner, Nicolas Catena Zapata 2005, ett vin framställd till största delen av Cabernet Sauvignon. Vinet gjorde ingen besviken och när man ser priserna på toppviner från Bordeaux och Kalifornien, så framstår Nicolas Catena Zapata som ett brakfynd. 97 poäng (cirka 600 kronor)


I de kommande rapporterna från mässan i London berättar vi om nya årgångar från Australien och om hur årgångarna 1878, 1888 och 1909 smakade från Seppestfield/ Claes


Inte mycket som provades idag

Tyvärr gick hela dagen åt till affärsmöten, där provandet kom av sig nästan helt. Det var inte riktigt så jag hade tänkt att den andra dagen på London Wine Trade Fair skulle bli. Jag planerade in tre möten, så jag skulle ha gott om tid att prova våra producenters viner och få en uppfattning om hur de nya årgångarna är.

I morgon så skall jag besöka Yalumba, där också flera andra producenter håller till, bl,a Jim Barry. På fredag skall det finnas färska provningsnoteringar från dem här på bloggen.

Av de få viner jag provade, så gillade jag Chablis Grand Cru Les Preuses 2004, från la Chablisienne, en riktigt snygg och och läcker Chablis med komplexitet, fin frukt, bra syra och mineraler. 94 poäng känns rätt. Alldeles jämte Les Preuses ligger 1:er Cru vingården Vaulorent. Chablis Vaulorent 2007 är strålande god och läcker och överraskar med sin långa eftersmak. 92 poäng.

Riktigt bra var också Lurton ägda vinet Le Pas de la Mule 2006 från Mas Janeil i Cotes du Roussilion. Spännade vin som osade av härligt hallon och jordgubbsfrukt från Grenachdruvan. Smakrikt, med aromatisk fin frukt, lång och komplex smak med strålande balans. 93 poäng.

Fler provningsnoteringar på fredag. / Claes

Rapport från London Wine Trade Fair under morgondagen

Då rapporterar jag om nya viner från de producenter som är på plats./ Claes

Still going strong (after all these years)

Provningsgruppen ställdes inför 6 vita viner. Den lätt gula färgen i samtliga glas antydde att vinerna var relativt mogna. Men hur gamla var de? Gissningarna haglade. Kunde de vara upp till 10 år gamla? Någon sa: "kanske är de upp till 15 år gamla"?




Vinerna i provningen var 18 - 28 år gamla. Det äldsta vinet, Chablis 1:er Cru Fourchaume från La Chablisienne kom från det relativt svaga året 1981.


Första vinet, Rüdesheimer Berg Schlossberg 1987 från Georg Breuer, har en mycket stor, urtypisk doft av citrus, frukt och diesel, precis så som en mogen Riesling skall dofta. Smaken är helt torr, med mycket hög syra, som överglänser fruktkoncentrationen i vinet. Helt moget, kanske övermoget? Fungerar dock mycket bra till 5-timmars vit och grön sparris med citrongräs, koriander, brynt limesmör och iranska pistagenötter. Den höga syran balanserar fint den tydliga limesmaken i rätten. Flera i provningsgruppen gissade rätt på druva och ursprung, men trodde att vinet var något yngre. Jag ger vinet 88 poäng.




Nästa vin, Chablis 1:er Cru Fourchaumes 1981 från La Chablisienne har en mycket stor doft av grapefrukt och mineraler. Smaken är rik och fyllig med massor av toner av grape, mineral och citrustoner. Liksom det första vinet är det helt torrt. Vinet är perfekt moget, livfullt och med fint bett i den relativt långa eftersmaken. Att Chablis går att lagra länge, det har jag erfarit flera gånger genom de provningar som La Chablisienne har genomfört. Och detta vin bevisar återigen att bra Chablis går att lagra länge. Vinet är värt 91 poäng men bör nog drickas de närmaste åren. Provningsgruppen var helt ute och reste och gissade på viner som kom från olika delar av vårt jordklot. Och när de sedan fick veta åldern på vinet, så blev de högst förvånade.




Det tredje vinet är Ridge Santa Cruz Mountains Chardonnay 1991. Det här är inte europeiskt sa Yasmin direkt. Och efterhand letade sig gruppen fram till Kalifornien och Chardonnay. Doften är medelstor, rik och fortfarande typiskt chardonnaykalifornisk. Söt, exotisk mogen frukt och utan antydan till ålderströtthet. Smaken är torr, fyllig, typisk med härlig frukt och bra balanserande syror. Vinet sticker inte ut lika mycket som flera av de andra, men det har utan tvekan klarat av att lagras i 18 år. En imponerande prestation! 90 poäng.




Puligny Montrachet, Les Referts 1989 från Louis Jadot finns i det fjärde glaset. Här finner vi en klassisk mogen Bourgognedoft med frukt, komplexitet och citrustoner. Smaken är utomordentlig, stor, rik och komplex med hyfsat bra syror efter alla dessa år i flaskan. Bästa vinet hittills, men det får tufft motstånd av de kommande två vinerna. 92 poäng




Det femte vinet är Hermitage Blanc 1990 från E. Guigal. Vinet imponerar med sin täta, rika läckra doft av vita blommor, mineraler, honung och den där speciella doften som uppstår när ren ny ull blir våt. Smaken är fyllig, smakrik, aromatisk, komplex och mycket lång. Syran är låg, men märkligt nog fungerar vinet ändå bra med den syrliga sparrisrätten som serveras. Vit Hermitage utsågs redan 1795 till världens främsta vita vin av USA ambassadör Thomas Jefferson, och det finns ingen anledning att ifrågasätta hans bedömning. Det här vinet går säkert att lagra i många år framöver, imponerande! 94 poäng




Det sista vinet är en riktig klassiker, Riesling Brand 1991 från Domaine Zind Humbrecht. Vinet gör ingen kring bordet besviken. Doften är enormt stor, komplex, fin och med tydliga petroltoner. Smaken är mycket balanserad, smakrik, halvtorr till torr och mineralisk med lätt restsötma. Eftersmaken är härligt lång med frisk, balanserad syrlighet. 94 poäng.




Huvudrätten var Sushi från en av Sveriges bästa sushirestauranger, Sushibaren på Regementsgatan 25 i Malmö. Till Sushi fördrar jag Champagne, men de två Rieslingvinerna fungerade mycket bra.


Ett äldre vitt vin borta

Redan innan provningen av äldre vita viner började, fick jag tyvärr sortera bort ett vin. Sauvignon Blanc 1992 från Cloudy Bay är defenitivt för gammalt. Det doftar blomkål och kemiska persikor och smaken är riktigt sur och obalanserad. Synd, då denna Nya Zeeländska Sauvignon Blanc som ung är exotisk och läcker. 17 år är inte en idealisk ålder för detta vin. / Claes

Hur länge håller och utvecklas vita viner?

Ja, det kanske vår provningsgrupp får svar på i kväll. Vi skall prova ett antal vita viner från hela världen som är mellan 15 - 25 år gamla. Undrar just hur en Kalifornisk Chardonnay står sig mot Bourgogne och Riesling?

Claes

3 * 100 poäng * 4

Jag hade fel igår då jag skrev att  det var tredje gången som Guigals Cote Rotieviner La Mouline, La Landonne och La Turque alla fått 100 poäng i en och samma årgång. Det har skett vid hela fyra tillfällen, i årgångarna 2005, 2003, 1999 och 1988.

3*100 poäng, igen!

Det ger Robert M Parker till Guigals toppviner i årgång 2005 i det senaste numret av The Wine Advocate. Cote Rotie La Mouline 2005 får 100 poäng, liksom Cote Rotie La Turque 2005 och Cote Rotie La Landonne 2005. Det är tredje gången som han sätter 100 poäng på alla tre vinerna i en och samma årgång.



La Mouline, med sina explosiva, unika aromer, är oftast drickmoget som ungt. men vinet håller och utvecklas i många år. I toppårgångar mognar det till ett magnifikt vin i upp till 40 år. Vingården ligger på sluttningen Cote Blonde i södra Ampuis och är planterad med över 75 år gamla vinstockar. 89% av arealen är planterad med Syrahstockar och de resterande 11% är planterade med den vita Viognierdruvan.



La Mouline har fått 100 poäng av Robert Parker fler gånger än något annat vin sedan det gjordes första gången 1966.  9 årgångar, den första är 1976, har fått 100 poäng. La Landonne har fått 100 poäng 7 gånger och La Turque har fått samma poäng 5 gånger..

Så här ser topplistan ut över de producenter som fått 100 poäng flest gånger:


Guigal 22 viner

Chapoutier 13 viner

Greenock Creek 8 viner

Petrus 7 viner

Sine Qua Non 7 viner

Lafleur 6 viner

Domaine de La Romanee-Conti 5 viner

Zind-Humbrecht 5 viner


Vingården La Mouline


Följande producenter har bland annat också fått 100 poäng:

Lafite 3 viner

Latour 3 viner
Mouton 4 viner
Margaux 3 viner
La Mission Haut Brion 4 viner
Haut Brion 3 viner
Jaboulet 3 viner
Harlan 3 viner
Colgin 2 viner

Shafer 1 vin
Chateau d'Yquem 3 viner
Dönnhof 3 viner, enda tyska producenten
Clos Erasmus 2 viner, den främste spanska producenten


Skörd i La Mouline


Totalt är det 188 viner som fått 100 poäng i Parkers databas som innehåller över 130.000 viner. Det är alltså bara 0,1% av alla testade viner som får 100 poäng. Och av de 188 viner som fått 100 poäng, är 22 stycken, dvs 12%,  från Guigal.


Vad skall vi skriva om?

Nu har vi haft igång vår blogg i drygt en månad. Skriver vi för mycket om vårt exklusiva sortiment? Eller för lite? Skall vi berätta mer om nya viner som kommer in i sortimentet eller skall bloggen bara handla om hur vinerna utvecklas efter hand? Kanske skall vi skriva mer om viner under 100 kronor!


Vad tycker ni?


Breuers toppviner årgång 2007

I vanlig ordning är det snart dags igen för lanseringen av Breuers toppviner och denna gång är det årgång 2007 som presenteras. Vinerna kommer att släppas till försäljning 1:a juni och då endast i ett fåtal butiker. De vingårdslägen som erbjuds är från Rüdesheim Berg Roseneck, Berg Rottland och Berg Schlossberg. Från grannbyn Rauenthal kommer vinet Nonnenberg.


Förra veckan var Theresa Breuer på besök i Sverige för att presentera den nya årgången för ett antal Club Vinunic medlemmar samt Sveriges samlade journalistkår och mottagandet var fantastiskt. Men hur var då årgång 2007 egentligen? Jämfört med 2006 var det en dröm och som Theresa berättade var det en fröjd att skörda de perfekt mogna druvorna. 2006 var ett mycket utmanade år med mycket regn under skörden vilket gjorde att stora delar av vingårdarna angreps av röta vilket i sin tur ställde krav på mycket hård selektering. Under 2007 lyste regnet med sin frånvaro och skörden pågick i ca 5 veckor jämfört med ca 10 dagar under 2006.




Vinerna har en fantastisk komplexitet och renhet som i princip endast Riesling kan påvisa. Dock känns alla viner fortfarande unga och skulle mycket väl må bra av ett par år lagring. Om man trots allt vill dricka dessa unga viner är rekommendationen att hälla de på karaff MÅNGA timmar innan. Luftningen gör att vinerna öppnar sig och upplevelsen blir mycket bättre.


Följande viner lanseras på Systembolagt den 1 juni:


95204-06

Breuer

Georg Breuer Nonnenberg Riesling 2007, 1,5L

899 kr

98937-06

Breuer

Georg Breuer Berg Schlossberg Riesling 2007, 1.5L

1 049 kr

95205-01

Breuer

Georg Breuer Berg Roseneck 2007

339 kr

96577-01

Breuer

Georg Breuer Berg Rottland 2007

339 kr

95204-01

Breuer

Georg Breuer Nonnenberg Riesling 2007

399 kr

98937-01

Breuer

Georg Breuer Berg Schlossberg Riesling 2007

489 kr




En del kanske redan vet att etiketten hos Schlossberg ändras varje år och här gör man likt Mouton-Rotschild och anlitar en konstnär som får designa etiketten. För 2007 anlitades en tysk konstnär vid namn Marco P. Schaefer och han har inspirerats av vingårdens branta sluttningar. Jag besökte själv Breuer förra året för att under en helg hjälpa till med skörden. Att stå i de branta sluttningarna är mycket krävande och jag blev mycket imponerad över vilken ork alla som jobbade med skörden hade.


RSS 2.0