Fyra Champagner som briljerar




Sushi och Champagne är en lyckad kombination. Vi inledde med en alldeles strålande magnumflaska av Louis Roederer Vintage 1979. Mogen, fruktig, aromatisk och mjuk doft utan antydan till champinjoner, som så ofta dominerar i en äldre mogen champagne. Smaken är mjuk, med fin syra, lång aromatisk och läcker. Denna flaska kan säkert lagras i minst 10-15 år till, men varför vänta? Troligtvis är den på topp nu. 97 poäng

Nästa Champagne är den första i en rad av vingårdsviner som sedan 1995 lanseras av Jacquesson. Corne Bautray 1995, en premier Cru från byn Dizy, kommer från en sydöst sluttning som 1960 planterades med Chardonnaystockar. Vinet är jäst i ekfat och är ofiltrerat, vilket de är ensamma om i Champagne. Endast 703 flaskor tillverkades. Champagnen är helt torr, ”Non Dosé”, och avskiljdes från gästfällningen i november 2002. Doften är läckert Chardonnayaktig med viss mognad. Ungt, balanserat och smakrikt. Torrt, men ändå mycket balanserat. Utan tvekan har Jacquesson haft tillgång till exceptionellt råmaterial. Deras vision att göra Champagne helt utan tillsatt sötma fungerar verkligen i denna Champagne. Drick nu och 10 år framåt. 93 poäng.

 Jacquesson står även för nästa Champagne. Vauzelle Terme 1996, en Blanc de Noir från grand crubyn Ay är en riktig tungviktare. Årgångens syra friskar upp och ger vinet en exceptionell elegans. En riktigt stor champagne, ännu ung, med enorm potential. Vingården planterades 1980 och har ett perfekt sydläge. 1490 flaskor producerades av denna Champagne, som jästs på demi-muids.  Degogerad den 28 januari 2004, med 3,5g sötma per liter, vilket ger beteckningen extra brut. Den här champagnen är för långlagring, 2012-2030, 97 poäng.

En mogen, kanske lite för mogen, Cuvée William Deutz 1990 är nästa sushivin. Även om mognaden har gått lite långt är detta en mycket bra champagne. Stor, aromatisk, mogen doft med lätta svamptoner. Pinottonerna dominerar. Smaken är mjuk, mogen och med fin koncentration. Drick nu, 93 poäng.


RSS 2.0