Lågkonjunktur inom vinbranschen? En kort rapport från vinmässan Prowein

Efter 2 dagar på Prowein, vinmässan som arrangeras varje år i Dusseldorf, summerar jag intrycken. Det kändes som om det var färre besökare än tidigare år. Och många utställare struntade i att ställa ut. Finanskrisen sätter sina spår också inom vinbranschen.




Jag provade inte så många viner, tiden gick åt till affärsmöten, där logistik, nya årgångar och marknadsaktiviteter diskuterades. Men några viner stack ut av de få som provades. Från Bründlmayer var 2008 Riesling Zöbinger Heiligenstein Alte Rebe strålande bra, med fantastisk precision i syror och frukt, ett mycket balanserat vin för lång lagring.

Castillo Perelada
fortsätter att utveckla sina viner. De röda toppvinerna blir allt bättre och nu kommer nya vingårdsviner.  2006 Finca Espolla av druvorna Monastrell 60% och Syrah 40%, är ett exceptionellt vin med stor, söt maffig doft. Fyllig och mycket balanserad smak. Lång, fruktig eftersmak med fina tanniner. 94 poäng! Det här vinet gillade vi skarpt! De andra vingårdsvinerna, 2006 Finca Malavina och 2005 Finca La Garriga är riktigt bra. Bäst är det exceptionella vinet 2004 Finca Garbet, 60% Cabernet Sauvignon och 40% Syrah. 96 poäng minst!

Claes


En årgång i strålkastarljuset?

1993 köpte jag en låda av Henry Gallets Cote Rotie 1991. Vinet var alldeles strålande då och det har varit typiskt och bra varje gång jag provat det. Gallet, en okänd odlare till och med för mig, som då antagligen var Sveriges mesta nörd när det gällde Cote Rotie, sålde vinet från ett gammalt hus uppe på höjden ovanför vingårdarna där druvorna till Cote Rotie odlas. Vilken upptäckt jag hade gjort. En billig och lagringsbar Cote Rotie av toppkvalité! Jag återvände året efter och provade årgång 1992. Det var en stor besvikelse! 1993 var ännu sämre och med tanke på årgångens låga kvalité så var det ingen överraskning. Tyvärr var inte heller vinerna från 1994 och 1995 så bra som de borde vara,  trots att vädret dessa år var gynnsamt. .Jag gav upp, och sedan dess har jag inte provat något från Gallet.


Nu öppnas sista flaskan Gallet 1991. Nästan 18 år gammal och fortfarande vital. Mycket stor doft av torkad frukt, söt jordgubbssylt och rökt kött. Härlig smak med massor av frukt, en rejäl syrlighet med bett i munnen och en lång, lite bitter eftersmak. Som ett moget äpple där syran balanserar sötman eller en perfekt mogen jordgubbe med syra och sting. Helt moget nu, 94 poäng. Om du har en flaska liggande, så är det dags att låta innehållet komma ut. Och efter det att jag gav upp, kanske Gallet har gjort något stort igen. Jag vet inte, men kanske någon annan vet?

Claes


Decanter Man of the year: Nicolas Catena

Nicolas Catena har utsetts till Man of the year i vintidningen Decanter. Utmärkelsen är utan tvekan den mest prestigefyllda för en enskild person inom vinvärlden. Enligt Steven Spurrier, Decanter Consultant Editor, är Catenas viner en ledstjärna för andra vinmakare i Argentina när det gäller kvalité, och man har varit det från den första början, genom passion, förutseende och kulturellt engagemang av Nicolas Catena. Och Catena är fortfarande det ledande företaget.!



Nicolas Catena och hans dotter Laura

Välförtjänt tycker vi som har följt Catena genom åren. Vi glömmer till exempel aldrig det förvånade samtalet från en av våra importörskollegor, som hade smugit in vinet Nicolas Catena Zapata 1997 i en provning med toppviner från Kalifornien, Italien och Bordeaux för att bevisa att deras Kaliforniska viner var överlägsna andra Cabernet Sauvignonbaserade viner. Vinnare i denna högklassiga provning var det argentinska vinet 1997 Nicolas Catena Zapata och kollegan i branschen var minst sagt förvånad!


Just nu finns några högklassiga viner i sortimentet från Catena som ger bra valuta för pengarna:




74169 Catena Alta Chardonnay 2005, 215 kr

92 poäng av The Wine Advocate, Robert Parker

"The 2005 Alta Chardonnay comes from the Adrianna Vineyard at 4850 feet of elevation. It is 100% barrel-fermented using natural yeasts and went through full malolactic fermentation. It was aged sur-lie for 12 months in 60% new French oak. Light to medium gold in color, it has a distinguished aromatic profile of mineral, white flowers, toast, vanilla, apple, and poached pear. This is followed by a medium-bodied, concentrated, layered Chardonnay with flavors of fig and citrus also emerging on the palate. The wine has great balance and should evolve for another 2-3 years. It should age in the manner of a top-level white Burgundy and provide pleasure through 2014."


96188 Catena Alta Cabernet Sauvignon 2004, 275 kr

93 poäng av The Wine Advocate, Robert Parker

"The 2004 Alta Cabernet Sauvignon was sourced and blended from three vineyards with distinct terroirs and aged for 18 months in new French oak. It offers greater aromatic complexity with elements of pain grille, scorched earth, espresso, black currant, and blackberry liqueur. Medium-bodied, it has the elegance of a classified growth St.-Julien, with intense, spicy, cassis, mint, and black fruit flavors, superb balance, and a 45-second, pure finish. It will profit from 6-8 years of further cellaring and drink well through 2030."




77712 Catena Alta Malbec 2004, 299 kr

94 poäng av The Wine Advocate, Robert Parker

"The 2004 Alta Malbec was aged for 18 months in French oak, 70% new, and was also bottled unfined and unfiltered. It offers greater aromatic complexity with notes of pepper, clove, leather, and chocolate in addition to violets, black cherry, and blackberry. Medium-bodied and elegant, it has a plush texture, layers of spicy black fruits and minerality, excellent balance, and a 60-second finish. It will evolve for 5-7 years and drink well through 2025."


På tal om Robert Parker och The Wine Advocate, så beskriver de Catena så här på erobertparker.com: "When all is said and done, Catena Zapata is the Argentina winery of reference - the standard of excellence for comparing all others. The brilliant, forward-thinking Nicolas Catena remains in charge, with his daughter, Laura, playing an increasingly large role."


För privatimport och restaurang finns mindre volymer av:

  

* Nicolas Catena Zapata 2003, 550 kronor vid privatimport

Ej bedömd av Parker




* Nicolas Catena Zapata 2004, 650 kronor vid privatimport

98 poäng av The Wine Advocate, Robert Parker

"Catena Zapata's flagship is the Nicolas Catena Zapata, a Cabernet Sauvignon-Malbec blend. The 2004 Nicolas Catena Zapata is composed of 72% Cabernet Sauvignon and 28% Malbec. It spent 18 months in 100% new French oak. A saturated black purple in color, it has an aristocratic perfume of pain grille, mineral, espresso, saddle leather, cassis, black currant, and black raspberry. Opulently textured, complex, ripe, and sweet on the palate, it maintains a sense of elegance as well as power. It demands 10-15 years of further cellaring and should still be providing pleasure at age 50. It strikes me as being Argentina's equivalent of a great vintage of Lafite-Rothschild."


* Catena Zapata Malbec Nicasia 2004, 450 kronor vid privatimport

98 poäng av The Wine Advocate, Robert Parker

"The single-vineyard 2004 Malbec "Nicasia Vineyard" is located in the Altamira district of Mendoza. It was aged for 18 months in new French oak. Opaque purple-colored, it exhibits a complex perfume of pain grille, scorched earth, mineral, licorice, blueberry, and black cherry. Thick on the palate, bordering on opulent, it has layers of fruit, silky tannins, and a long, fruit-filled finish. It will age effortlessly for another 6-8 years and provide pleasure through 2025."




* Catena Zapata Malbec Adriana 2004, 450 kronor vid privatimport

97 poäng av The Wine Advocate, Robert Parker

"The single-vineyard 2004 Malbec "Adrianna Vineyard" from the Gualtallary district is inky purple with aromas of wood smoke, pencil lead, game, black cherry, and blackberry liqueur. Opulent, full-flavored, yet remarkably light on its feet, this medium to full-bodied Malbec is all about pleasure. It will certainly evolve for a decade but is hard to resist now. It is a fine test of one's ability to defer immediate gratification."


Chablis 1:er Cru Mont de Miliue 1996 i Magnum från La Chablisienne

1996 var ett stort år i Chablis och vinerna anses kunna lagras länge. Så jag beslöt att öppna en flaska från detta år till en klassisk rätt, kokt saltrimmad torsk med hackat ägg, räckor, brynt smör och pepparrot. Samspelet mellan vinet och maten var perfekt. Vinet var moget nu, med en otroligt komplex, mineralisk doft med toner av våt ny ull och honung. Smaken gör ingen besviken, bra, fin mineralisk frukt och härlig lång, klingande ren eftersmak med bra syra. 94 poäng. Drick nu och 5 år framåt

Årgång 1999, fyra olika viner från Guigal

1999 vare ett toppår i norra Rhone och det är intressant att jämföra vinerna från 3 olika vinområden nu när vinerna har uppnått 10 års ålder.



Saint Joseph, Vignes de l' Hospice 1999, E. Guigal

Vinet producerades av Jean-Louis Grippat, en av toppodlarna i Saint Joseph. Guigal köpte Domaine Grippat med vingårdar 2000 och transporterade de gamla 225 liters faten som vinet låg i till sin egen källare i Ampuis. Faten var så gamla att Marcel Guigal var orolig för att de skulle falla ihop under transporten. Väl i säkert förvar, tappade han om vinet i nya ekfat och lagrade det i dessa i 20 månader. Även om Grippat gjorde fina viner, så har kvaliten ökat avsevärt sedan Guigal börjat sköta vingården och göra vinet. Från en brant vingård ovanför staden Tournon producerar idag Guigal områdets bästa vin.


1999:an är nu helt mogen och skall drickas. Smaken är mjuk med bra, lite blyg frukt. Ett välbalanserat vin. 90 poäng


Hermitage Rouge 1999, E. Guigal.

Från köpta druvor och must från några av toppegendomarna i Hermitage. Guigal köpte sina första vingårdar i Hermitage först 2000, men 1999 är ett toppår och det märks i vinet. Kraftfullare än både Vignes de l'Hospice och Cote Rotie Brune et Blonde. Dovare mer mörk frukt och bra tanniner. Ett vin att lagra i ytterligare 5-10 år. 92 poäng


Cote Rotie Brune et Blonde 1999, E. Guigal

Från Guigals egna egendomar och köpta druvor. 95% Syrah och 5% Viognier. Doften är större än i de föregående vinerna. Läcker, aromatisk med rökt kött, torkad frukt och lite mörk choklad. Smaken är välbalanserad med fina mjuka aromer och en pigg syra som biter ifrån. 93 poäng, på topp nu och 5-7 år framöver.


Cote Rotie Chateau d'Ampuis 1999, E. Guigal

Första årgången av detta vin var 1995. 955 Syrah och 5% Viognier från 6 vingårdar där Cote Brune dominerar.

Mycket stor, fin läcker djup Syrahdoft, med ekton som är väl integrerat i vinet.

Superb, tät, djup ung fin fruktig smak. Lång och stor och fyllig. Från ett varmt toppår. 96 p. Kan lagras länge, 2010-2020


RSS 2.0