Kleine Zalzes bästa viner provade av Club Vinunic

Kleine Zalzes bästa viner!


Club VinUnics medlemmar provade inte bara Vergelegens viner under sin Sydafrikaresa. Vi bodde på Kleine Zalzes fantastiska anläggning och intog några måltider i de tre restauranger som finns där, bl a toppkrogen "Terroir".

Vi provade också huvuddelen av Kleine Zalzes sortiment under ledning av Johan Joubert, husets framgångsrike vinmakare. Joubert är känd för att vara en av världens främsta blenders och han gav en intressant inblick i vilka egenskaper druvorna från KZ:s olika vingårdar tillför de olika vinerna. Han tog också med några av medlemmarna ut i vingården och gav en lektion i beskärning.

Provningen spände över ett brett register av viner från den aktuella årgången - från vita viner i Cellar Selection-serien till husets verkliga toppviner. I den senare kategorin fanns Vineyard Selection-serien, vars viner görs på druvor från de bästa lotterna i Kleine Zalzes egna vingårdar. De bästa faten väljs sedan ut för att ge vinerna i Family Reserve-serien.

Här några notat:
Kleine Zalze Family Reserve Sauvignon Blanc 2008

En intressant, komplex sauvignon blanc, som speglar sitt ursprung mer än druvsorten. Det finns naturligtvis en ton av krusbär, men det är sparris, gröna fikon och gröna bönor som attackerar allra ivrigast och som vilar på en grund av blommor och örter. En djup, rik och välbalanserad sauvignon blanc, som fungerar utmärkt till mat, såväl getostbaserade rätter som fiskrätter med kraftiga såser.

50% av druvorna hade hämtats från Durbanville, 35% från Stellenbosch, 5% från Darling, 5% från Elim och 5% från West Coast - ett lysande exempel på hur Joubert använder hela Kapprovinsen som palett när han blandar sina viner - från sydkusten till nordligaste delen av västkusten.

Provade för fem månader sedan årgång 2006 av detta vin, som visade sig ha utnyttjat tiden väl. Doften var ännu relativt återhållen men hade utvecklat en fin mineralton ovanpå de tropiskt gröna nyanserna. Smaken var stor, generös och kraftfull. Också då konstaterade vi att detta var ett perfekt matvin.


Kleine Zalze Family Reserve Shiraz 2006

En klassisk, fruktig shiraz med björnbär, och fin kryddighet. I munnen får vinets inensivt kryddiga smak av plommon och mörka bär stöd av välintegrerade ektanniner skapade under 22 månaders lagring på nya franska fat. Ett ännu ungt, välbalanserat vin som kommer att utvecklas väl under ytterligare minst 10 år. Utan tvekan det bästa vin Kleine Zalze producerar.


Kleine Zalze Vineyard Selection Barrel Fermented Chenin Blanc 2008

Va? Kan chenin blanc smaka så här! Det var många som fällde den kommentaren när vi fått detta vin i glaset. Vinet attackerade med en koncentrerad arompalett med tropisk frukt och kaprifol, kryddat med botrytis och rostade fat. Smaken var rik, elegant och gräddig med fin syra och inslag av mogna persikor och lager på lager av tropiska frukter. Även smaken är kryddad med lite botrytis och rostade fat (vinet har jäst på 30% nya och 70% ett år gamla fat). Vinets läckert fruktiga rondör har grundlagts i Heldebergvingårdarna med lågavkastande bushvines, men 6 månaders fatlagring på jästfällningen har bidragit liksom det faktum att bara en tredjedel av vinet genomgått malolaktisk jäsning. Ännu väldigt ungt, men med potential för fin utveckling de närmaste 3-5 åren.


Kleine Zalze Vineyard Selection Cabernet Sauvignon 2006

Ett vin i cabernet-vännernas smak! Djupt rubinröd färg och en druvtypisk doftpalett med plommon, björnbär och kryddor. Den medelfylliga smaken har inslag av lakrits och är koncentrerad med fin balans mellan eken och frukten. Tanninerna är fasta och vinet har fin längd.

Johan Joubert berättade att man jäser en del på ståltank med regelbunden överpumpning, resten på betongtank med traditionell nedtryckning av skalhatten. Lagring 18 månader på 30% nya, 30% ett år gamla och resten två år gamla fat av fransk ek.

2006 var en sval årgång och den långsamma mognaden lade grunden till ett ovanligt komplext vin - ett omdöme som också kan appliceras på de 2009:or som nyligen skördades. 


Kleine Zalze Vineyard Selection Barrel Matured Shiraz 2006

Även detta vin visade upp en komplex fruktighet med björnbär och kryddor och med ett litet inslag av fikon. Smaken är ungdomlig, komplex och med en fin tanninryggrad. Smaken har fin längd. Det är påfallande vilket syskontycke det finns mellan detta vin och cabernetvinet från samma årgång. Kvalitetsnivåmässigt ligger de väldigt lika och karaktären är i princip densamma. Det som skapar skillnader är naturligtvis druvsorten, men i övrigt är detta två viner på samma nivå - mycket spännande att prova mot varandra!

Johan Joubert berättade att båda vinerna kom från de tre bästa vingårdsavsnitten i två olika vingårdar nära vineriet. När druvorna skördats väntade 10-12 av Jouberts medarbetare vid sorteringsbordet för att plocka bort alla druvor som inte var perfekta. Efter jäsningen lagrades båda vinerna lika länge och med samma fördelning mellan nya och gamla franska ekfat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0