Toast Skagen och Catena Chardonnay, ett perfekt giftermål

Ibland får man in en fullträff! Toast Skagen och nr 6612 Catena Chardonnay för 119 kronor är en perfekt vin och matkombination. Doften i Catena Chardonnay bjuder citrus-aromer med inslag av vanilj och mineral. Ett fylligt vin med ren, fin frukt och med inslag av päron och fikon samt med en lätt ton av söta kryddor och smörkola. Fräsch, krispig syra präglar den långa eftersmaken. Vinets härliga, söta Chardonnayfrukt och den fina, krispiga syran matchar skagenrörans salta smak från räkorna och majonnäsens fetare konsistens. Sammantaget en lyx att unna sig då och då.
För eftervärlden kommer Nicolás Catena att framstå som den som lade grunden för Argentinas moderna vinhistoria. Han är nationalekonom, hade arbetat som gästprofessor i Kalifornien och återvände med övertygelsen att om man kunde göra så bra vin i Kalifornien skulle man kunna göra detsamma i Argentina. Han hade fått överta det bulkvinsföretag, som hans farfar grundade när denne invandrat från Italien. Men nu sålde Catena av hela bulkvinverksamheten och behöll bara den lilla del som var inriktad på att göra kvalitetsviner.


Completamente loco - helt galen - var det omdöme kollegerna gav honom. Och det intrycket förstärktes när han började anlägga vingårdar på långt över 1.000 meters höjd över havet! Men Catenas satsningar var inga galna infall. Han forskade och bedrev ett intensivt experimenterande - och det gör han än i dag tillsammans med dottern Laura som är koncernens kronprinsessa.
Nicolás Catena har visat världen vilken kapacitet för världsklassviner som finns i Argentina. Robert Parker skrev nyligen: "Catena fortsätter sätta standarden för Argentinska kvalitetsviner".


Catena koncentrerar sig på tre huvuddruvor; malbec, cabernet sauvignon och chardonnay, men odlar även en del andra druvsorter. I toppvingårdarna har i dag varje planta en sensor med sändare. Catenas stab vet hela tiden hur varje planta mår. Om någon av dem är törstiga eller längtar efter något näringsämne är hjälpen snabbt på väg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0