Still going strong (after all these years)

Provningsgruppen ställdes inför 6 vita viner. Den lätt gula färgen i samtliga glas antydde att vinerna var relativt mogna. Men hur gamla var de? Gissningarna haglade. Kunde de vara upp till 10 år gamla? Någon sa: "kanske är de upp till 15 år gamla"?




Vinerna i provningen var 18 - 28 år gamla. Det äldsta vinet, Chablis 1:er Cru Fourchaume från La Chablisienne kom från det relativt svaga året 1981.


Första vinet, Rüdesheimer Berg Schlossberg 1987 från Georg Breuer, har en mycket stor, urtypisk doft av citrus, frukt och diesel, precis så som en mogen Riesling skall dofta. Smaken är helt torr, med mycket hög syra, som överglänser fruktkoncentrationen i vinet. Helt moget, kanske övermoget? Fungerar dock mycket bra till 5-timmars vit och grön sparris med citrongräs, koriander, brynt limesmör och iranska pistagenötter. Den höga syran balanserar fint den tydliga limesmaken i rätten. Flera i provningsgruppen gissade rätt på druva och ursprung, men trodde att vinet var något yngre. Jag ger vinet 88 poäng.




Nästa vin, Chablis 1:er Cru Fourchaumes 1981 från La Chablisienne har en mycket stor doft av grapefrukt och mineraler. Smaken är rik och fyllig med massor av toner av grape, mineral och citrustoner. Liksom det första vinet är det helt torrt. Vinet är perfekt moget, livfullt och med fint bett i den relativt långa eftersmaken. Att Chablis går att lagra länge, det har jag erfarit flera gånger genom de provningar som La Chablisienne har genomfört. Och detta vin bevisar återigen att bra Chablis går att lagra länge. Vinet är värt 91 poäng men bör nog drickas de närmaste åren. Provningsgruppen var helt ute och reste och gissade på viner som kom från olika delar av vårt jordklot. Och när de sedan fick veta åldern på vinet, så blev de högst förvånade.




Det tredje vinet är Ridge Santa Cruz Mountains Chardonnay 1991. Det här är inte europeiskt sa Yasmin direkt. Och efterhand letade sig gruppen fram till Kalifornien och Chardonnay. Doften är medelstor, rik och fortfarande typiskt chardonnaykalifornisk. Söt, exotisk mogen frukt och utan antydan till ålderströtthet. Smaken är torr, fyllig, typisk med härlig frukt och bra balanserande syror. Vinet sticker inte ut lika mycket som flera av de andra, men det har utan tvekan klarat av att lagras i 18 år. En imponerande prestation! 90 poäng.




Puligny Montrachet, Les Referts 1989 från Louis Jadot finns i det fjärde glaset. Här finner vi en klassisk mogen Bourgognedoft med frukt, komplexitet och citrustoner. Smaken är utomordentlig, stor, rik och komplex med hyfsat bra syror efter alla dessa år i flaskan. Bästa vinet hittills, men det får tufft motstånd av de kommande två vinerna. 92 poäng




Det femte vinet är Hermitage Blanc 1990 från E. Guigal. Vinet imponerar med sin täta, rika läckra doft av vita blommor, mineraler, honung och den där speciella doften som uppstår när ren ny ull blir våt. Smaken är fyllig, smakrik, aromatisk, komplex och mycket lång. Syran är låg, men märkligt nog fungerar vinet ändå bra med den syrliga sparrisrätten som serveras. Vit Hermitage utsågs redan 1795 till världens främsta vita vin av USA ambassadör Thomas Jefferson, och det finns ingen anledning att ifrågasätta hans bedömning. Det här vinet går säkert att lagra i många år framöver, imponerande! 94 poäng




Det sista vinet är en riktig klassiker, Riesling Brand 1991 från Domaine Zind Humbrecht. Vinet gör ingen kring bordet besviken. Doften är enormt stor, komplex, fin och med tydliga petroltoner. Smaken är mycket balanserad, smakrik, halvtorr till torr och mineralisk med lätt restsötma. Eftersmaken är härligt lång med frisk, balanserad syrlighet. 94 poäng.




Huvudrätten var Sushi från en av Sveriges bästa sushirestauranger, Sushibaren på Regementsgatan 25 i Malmö. Till Sushi fördrar jag Champagne, men de två Rieslingvinerna fungerade mycket bra.


Kommentarer
Postat av: Café Rotsunda

Vare sig chablisvinet, rieslingarna eller de vita bourgognerna förvånar mig särskilt mycket - men hur i hela fridens namn kunde 1991 Ridge klara sig bra? Jag har provat ganska mycket äldre kalifornisk chardonnay, och har den generella uppfattningen att de flesta viner bör vara urdruckna inom 10 år från skörd. Ett antal klarar sig upp mot 15 år, och bara ett ytterst litet antal längre än så ... och då är det nog oftast tur att de har gjort det.

Ridge gör ju i och för sig strama viner över hela linjen, oavsett koncentration, men 18 år är ändå imponernade.

2009-05-11 @ 16:02:47
URL: http://caferotsunda.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0