Blindprovning 15/4 2009, röda viner, vin 11-13

Blindprovning 15/4 2009, röda viner, vin 11-13


Kalifornien igen undrar vi när nästa glas kommer in. Vinet har en stor, mycket ung, kryddig, fruktig doft. Smakrikt med mycket frukt och tanniner. Söt och läcker smak. Lokoya 2005, ? från Kalifornien förtjänar 95 poäng.


Nästa vin är tveklöst en mogen, gammal Bordeaux. Här haglar gissningarna. 1985?, 1982? Eller kan det vara så gammalt som 1970? Det är Chateau Montrose 1961. Som vanligt gissar vi för ungt. Bordeaux från toppår håller exceptionellt länge. Doften är mycket stor och urtypisk för en mogen Bordeaux. Smaken är lång och elegant med fin frukt, helt mogenmed en blandning av knäck och stål i avslutningen. 93 poäng.


Så här skriver Robert Parker om vinet:

"A stunning wine from a superb vintage, the 1961 Montrose is still in need of another 10 years of cellaring. The deep, opaque dark ruby color, the huge bouquet of ripe cassis fruit and mineral scents, the full-bodied, dense, compelling richness and length, plus gobs of tannin, all point to a monumental bottle of wine for drinking during the first 20-30 years of the next century. Anticipated maturity: 2000-2030." 95 points




Det sista vinet har en exceptionellt stor fin doft med massor av frukt, tallbarr och lakrits. Smaken är typisk för ett Cabernet Sauvignonvin. Fin frukt och koncentration, Lång, ren och snygg eftersmak. Vi gissar runt lite men hamnar i Italien till slut. Vinet är Sassicaia 2005 från Bolgeri och Italien. 95 poäng.


Sassicaia är ett av världens mest kända viner. Ett revolutionärt vin som vände vinutvecklingen i hela Italien! Vinet kommer från Tenuta San Guido i Bolgheri. Det skapades av markisen Mario Incisa della Rocchetta, som redan på 40-talet började experimentera med vin gjort på cabernetdruvor. Men det tog lång tid innan vinet fann sin rätta form.


Sassicaia blev världsberömt över en natt i en blindprovning som den engelska vinidningen Decanter hade ordnat slog det då okända vinet ut 33 toppviner från 1972, bland dem flera av de allra yppersta Bordeaux-vinerna.

Nuvarande ägaren, Niccoló Incisa della Rocchetta, har vidareutvecklat vinet. Efter några svåra år i början av 90-talet har vinet från årgång 1995 blivit allt bättre.


Sassicaia 2005 är den 37:e årgången som producerats av detta banbrytande vin, som kallats Italiens svar på Bordeaux Premier Cru. Detta i första hand på grund av druvblandningen som är 85 procent cabernet sauvignon och 15 procent cabernet franc. Men egendomens ägare, Marquese Niccoló Incisa della Rocchetta menar att den cabernet som finns i Sassicaia inte har ett dugg med Frankrike att göra. Han berättar:
- En tidning publicerade en gång den felaktiga uppgiften att min far fått cabernetplantor av sin gode vän baron Philippe de Rothschild på Château Mouton Rothschild och att det skulle vara moderplantorna till stockarna i våra vingårdar. Men så var det inte. Det enda min far fick av baron de Rothschild var goda råd. Plantorna hämtade han från en vingård utanför Pisa. När han som ung student studerade vid universitetet i Pisa upptäckte han ett vin, som kom från en vingård utanför staden. Han imponerades av vinets kvalitet och fick veta att det var gjort på cabernetdruvor. När han många år senare beslöt anlägga en vingård på den egendom, som han och hans hustru fått överta efter hennes föräldrar, hämtade han plantorna från vingården utanför Pisa.
Det är alltså en helt italiensk klon som utgör basen i Sassicaia.

Den mest mytiska Sassicaian producerades i årgång 1985. Näst bästa vinet producerades 1990, men resten av årtiondet innehöll bara några få riktiga toppar. Från 2003 har vinet dock etablerat sig på en jämn, hög nivå och den nu aktuella årgången fullföljer den serien.
Växtsäsongen 2005 var idealisk. Jämnt fint vårväder bäddade för optimal blomning. Sommaren var inte alltför het, vilket resulterade i långsam mognad och därmed perfekt aromutveckling i tjockskaliga, antocyanrika druvor, vilket bäddar för ett vin med långt liv.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0