Blindprovning 15/4 2009, röda viner, vin 5-7

Blindprovning 15/4 2009, röda viner, vin 5-7

Bland de 9 röda vinerna som provades den 15/4 utmärkte sig flera. Vi började med ett vin som fullständigt skrek ut Shiraz från Australien när man doftade på det. Hill of Grace 2001 från Henschke har en enormt stor doft med massor av aromer, främst eukalyptus, svarta vinbär och torkad frukt. Trots sin intensitet så är en civiliserad och läcker. Smaken är maffigt elegant, superbalanserad och har finfina syror. Eftersmaken rullar på i munnen i minuter. Ett stort vin som kan lagras och utvecklas i minst 15 år till. 98+ poäng. De gamla Syrahstockarna i vingården Hill of Grace härstammar från pre-phylloxerastockar som tyska immigranter tog med sig från Europa i mitten av 1800-talet. Stockarna planterades på en sluttning mittemot en lutheransk kyrka och vingården fick då namnet "Hill of Grace". En del av stockarna är 130 år gamla! Första årgången av Hill of Grace var 1958 och vinet är idag ansett som ett av Australiens främsta viner.


Rätt vin men fel årgång på bildens flaska


Nästa vin var ett typiskt Cabernet Sauvignonbaserat vin från Kalifornien. Vi gissade ett tag och det visade sig vara Beringer Private Reserve 2002. Doften är maffig, koncentrerad och storslagen. Smaken är precis, mycket balanserad med massor av frukt och lite ek och eukalyptuston. Något stummare än Hill of Grace. Ungt och långlivat. 95 poäng.


Vin nr 7 gör oss konfunderade. Vad är det? Exceptionellt stor, mörk doft med toner av rökt kött, torkad frukt och choklad. Smaken är djup, mörk men ändå aromatisk. Eftersmaken är enorm. Ett vin som får oss att studsa till och imponeras av dess köttighet. Vi gissar på Hermitage från en varmare årgång, möjligen en stor Chateaneuf du Pape. Fel! Druvan är till 100% Temranillo och vinet är Pingus 1995 från Ribera del Duero i Spanien. Överraskande och imponerande! Vinet är mycket bättre än när jag provade det för 4-5 år sedan. 98 poäng.


Fortsättning följer....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0