"Grisprovning"?

Blindprovning 15/4 2009, vita viner

Provningsgruppen träffades under temat "grisprovning". Enligt provningsledaren, så innebär det att man skall ta med det bästa möjliga vinet och att även en liten gris (bland provarna, inte flaskorna) kan bli ett stort svin under kvällens övningar. Alla vinerna provades helt blint


Alla skötte sig bra under provningen och ingen visade tendenser av att närma sig svinstadiet. Vinerna hjälpte säkert till, de var alla av högsta klass. Vi började med en ovanligt mjuk och inställsam Dom Perignon 1990. Doften var lite vag och söt och smaken var ovanligt snäll. Det kändes som om dosagen var högre än vanligt. Vinet var fortfarande relativt ungt och visade inga tecken på att ha åldrats i förtid, något som en del andra champagner från årgången har gjort. Främste Dompa experten Mats sa att den inte liknade den flaska av samma champagne han druckit någon vecka tidigare.


Nästa vin som hälldes upp var Cuvée Catlhleen 2003 från den kaliforniska firman Kistler. En Chardonnay som fått 98-100 poäng av Robert Parker. Trots en viss orenhet, så insåg vi snabbt att vi hade ett stort chardonnayvin i glaset, troligtvis från Kalifornien. Ett stort vin som är moget nu, men poängen blev klart lägre än vad Parker hade satt.


Stor, fin komplex och läcker doft av exotiska frukter hoppade upp ur nästa glas. Jag visste att detta vin skulle vara med i provningen, så jag gissade raskt på Aeulia 2001 från Giaconda. Ett vin från Australien gjort på druvan Roussanne. Detta är onekligen ett stort vin på alla sätt. Rikt, balanserat och med otroligt lång eftersmak. Vad jag vet är detta ett av bara två 100% Roussanneviner som presterar på denna nivån. Imponerande och här steg poängen till 96. Vinunic är stolt importör av vinerna från Giaconda
Vit Bordeaux sa jag direkt när nästa glas serverades. Och det var det. Svårare var det att gissa årgången. Doften var exceptionell. Stor, rätt ung med massor av vita bär, marsipan och mandel. Smaken var utomordentlig, aromatisk med fina syror och en otrolig längd. Vinet var Domaine de Chevalier Blanc 1990, ett vin som kan sparas många år till och som förtjänar 96 poäng.


Jag återkommer om de röda vinerna som alla var av hög klass. Bland dem fanns Hill of Grace från Henschke, Pingus och Chateau Montrose 1961.


Fortsättning följer......


Claes


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0