Oumbärlig Österrikisk vinguideThe Ultimate Austrian Wine Guide av Peter Moser är den ledande årliga guiden över Österrikiska viner. I den senaste upplagan skriver författaren i förordet: " Poängsättningen är helt och hållet subjektiv och baserar sig på min personliga erfarenhet från varje enskilt vin och vinmakare". Skönt att läsa om en vinskribent som så klart skriver att han inte är objektiv.

Boken inleds med kapitel om de senaste årgångarna, som beskrivs i detalj. Därefter beskriver författaren de viktigaste druvorna samt den österrikiska vinlagen.


Boken mest intressanta del är den som upptar merparten av sidorna, en genomgång av de olika vinområdena i Österrike, där de viktigaste vinproducenterna beskrivs och bedöms.

Moser använder en femgradig skala när han rankar vinproducenterna. Fyra av dem får maximala 5 stjärnor; Weingut Bründlmayer i Kamptal, Weingut F.X Pichler och Weingut Franz Hirtzberger i Wachau samt Weinlaubenhof Kracher i Neusiedlersee.


Boken betygsätter viner från 1990 fram till och med årgång 2007, en årgång som genomgående får mycket höga poäng, speciellt för de vita vinerna. Betygen på vinerna sätts med den välkända 100 poängsskalan. Höga betyg i årgång 2007 får bland annat Bründlmayers 2007 Riesling Zöbinger Heiligenstein Lyra, 93-95 poäng och F.X. Pichlers 2007 Riesling Smaragd Loibner Berg, 93-95 poäng (Parker sätter 96 poäng på samma vin).


Att Österrike producerar vita viner i världsklass är välkänt idag, men även de röda vinerna är mycket intressanta. Med hjälp av Mosers guide provade jag under sportlovet mig igenom ett hyfsat antal av de viner som fått högst poäng. Bäst var Pinot Noir Grand Select 2004 från Weingut Wieninger och Admiral 2000 från Weingut Pöckl. Och så slank det ner en flaska Chardonnay 2002 från Blündlmayer, ett vin som alltid levererar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0