Vinitaly – vinfest i VeronaFör den som vill upptäcka massor med nya italienska viner är Vinitaly DET rätta stället att vara på. Mässan anordnas alltid första veckan i april och lockar tusentals personer från hela världen. För min egen del var detta mitt tredje Vinitaly som bjöd på en hel del trevliga upplevelser. Vi anlände till Verona på onsdagen direkt från Prowein i Düsseldorf. Kvällen var sedan länge bokad där jag hade blivit inbjuden till middag med Tenuta Monteti, en superbra producent från Toskana. Middagen hölls på Ristorante Perbelli, en 2-stjärning restaurang utanför Verona. I vanlig ordning var allt försenat och middagen kom inte igång förrän 21:30. Men maten var fantastisk och vinern likaså där vi fick prova minivertikaler av deras Caburnio and Monteti. Deras första årgång var 2004 så vi fick prova den samt 2005 och 2006. Personligen gillade 2006:orna bäst men de andra årgångarna var också mycket goda. Perbellini är känt för sina desserter och som sann dessertälskare var det en fröjd att få uppleva följande: 5 stycken fördesserter följt av 3 stycken huvuddesserter. När hela sällskapet såg ut att ha drabbats av sockersjuka kommer de in med en stor 4-våningsvagn täckt med desserter. Artig som jag är kunde jag inte tacka nej utan klämde två desserter till!
Första dagen var fylld med möten och vinprovande. Det roliga med att träffa de vinproducenter representerar på en sådan här mässa är att det ofta dyker upp nyheter man inte hört talats om tidigare. Det kan vara en kusin som startat ett nytt projekt i ett annat distrikt, en kompis till vinmakaren som har experimenterat med nya druvsorter, osv. På kvällen var vi inbjudna till Allegrini och fest på Villa de Torre. Huset är från 1400-talet och fantastiskt vackert! Inne i den stora villan hade det dukats upp med italienska läckerheter och vinet flödade. Även om jag har provat Allegrinis viner flera gånger blir jag ändå positivt överraskad varje gång över hur bra deras viner är. Marilisa Allegrini (ägarinnan) hade i vanlig ordning ordnat dans efter maten men då allt i vanlig ordning var försenat hann vi inte med detta. Lite tråkigt då Marilisa är en riktig festprisse men samtidigt var vi tvungna att åka hem för att orka med nästa dag vinprovande.


Marilisa Allegrini


Fredagen bjöd på ännu fler möten och vinprovande och tänderna började nu göra ont efter alla syraattacker. På kvällen hade vi bokat bord på den kända Bottega del Vini. Ett fantastiskt ställe där alla möjliga vinpersonligheter samlas och dricker ikapp. Då stället inte är så stort brukar det sluta med att det står ca 50-100 personer utanför i gränden och det hela är som en stor folkfest. Maten var jättegod och vi drack en hel del roliga viner. Personligen var jag mest förtjust i Gajas Brunello di Montalcino Rennina 2001. Ett fantastiskt vin som avnjöts till supermöra bitar av Chianinabiff! Efter middagen fick vi för oss att fräscha upp gommen med champagne och detta gjordes med bravur. Efter flera flaskor blev det till slut en nattpizza och öl på Piazza Bra innan vi till sist hittade hem till hotellet. En härlig kväll!


På lördagen kände vi alla oss trötta och antalet möten var som tur begränsat. Vår producent i Umbrien, Arnaldo Caprai anordnar varje år en lunch för leverantörer och kunder ute i en temporär restaurang på mässområdet. Vi kallar den för "bunkern" men är egentligen en restaurang av bästa snitt. Nivån är dock mycket hög och varje år gästspelar olika kockar från stjärnrestauranger runt om i världen. Vi fick avnjuta en snabb 4-rätters lunch tillsammans med Caprais olika viner. Ett fantastiskt sätt att avsluta mässan och det var med stor glädje vi till slut begav oss ut till flygplatsen för att senare flyga hem till Sverige.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0