Middag med 105 år gammal Montrachet och mycket annat

Dagen innan midsommarafton bjöd Louis Jadot in alla sina importörer från 64 olika länder för att fira sitt 150 års jubileum. Dagen avslutas med en middag i deras nyrenoverade Couvent de Jacobins och maten görs på plats av en enstjärnig kock.


Till en terrin på duva och anklever serveras Louis Jadot Corton-Charlemagne 1979. Vinet har en klar och lysande gul färg. Smaken och doften är fantastiskt koncentrerad, mineralrik, intensiv och mycket vital och fräsch. Kryddig, komplex och välbalanserad. Inte en antydan till övermognad i detta vin som har en tydlig, typisk Corton-Charlemagnekaraktär. Den känns yngre än Montrachet 1982 som provade tidigare under dagen. 97 poäng.


Till samma rätt serveras också Louis Jadot Chevalier-Montrachet les Demoiselles från det svåra året 1983. Odlarna hade stora problem med gråröta och botrytis detta år och många röda och vita viner från Bourgogne är i det närmaste odrickbara. Inte detta vin! Doften är mycket stor med toner av mandel, honung och lite botrytis. Smakrikt, elegant och fylligt med fantastisk struktur och fina syror. Ett makalöst vitalt vitt vin med enorma proportioner. Rent och gott men det saknar lite av skärpan som finns i Corton-Charlemagne 1979. 94 poäng.


Två röda viner serveras samtidigt till kalvfilé med rödvinssås, sniglar och grönsaker. Louis Jadot Musigny 1959 är vinifierat av Comte de Vogue och serveras ur en magnumflaska. Doften är fruktig och stålig med något övermogen ton. Smaken är komplex, läcker, mogen, söt och relativt fyllig. Ett elegant vin med lite svalare stil. Fint mogen, lång och fin eftersmak men märkligt nog kommer detta vin efter alla andra denna kväll. Märkligt med tanke på ursprung och årgång. 93 poäng


Det andra röda vinet är däremot utomordentligt. Louis Jadot Chambertin Clos de Beze 1947 i Magnum har en fantastiskt djup, tät, söt och kryddig doft med massor av söt frukt. Smaken är strålande, kryddig, vital, härligt mogen med fantastisk frukt, djup och syrabett. Läcker och mycket koncentrerad. Enorm eftersmak som rullar på i munnen. 99 poäng.


Regionala ostar serveras och till dessa två viner. Först det remarkabla och 105 år gamla vita vinet Louis Jadot Montrachet 1904. Går det att dricka ett så här gammalt vitt vin? Ja, ja och ja igen! Vinet är helt enkelt makalöst och i det närmaste perfekt! Smakar det då som en ung vit Bourgogne? Inte alls. Gyllengul, nästan orange färg. Exotisk doft av smultron, torkade aprikoser, marsipan och ost. Smaken har toner av russin och andra torkade frukter. Syran i vinet är fantastisk och eftersmaken är oändlig och i stort sett torr. Det är verkligen ett privilegie att få dricka ett så här unikt och gammalt vin som är så fantastiskt gott och vitalt. Ett historiskt ögonblick för oss som närvarade och jag kan bara sätta 100 poäng, allt därunder känns bara futtigt.


Det andra vinet som serverades till osten var rött, Louis Jadot Beaune Clos des Ursules 1923 Ett fantastiskt vin igen som faktiskt är lika bra eller kanske bättre än Chambertin Clos de Beze 1947. Lite nördinformation presenterades om vinet. Det är gjort av Louis Jadot från deras egna vingårdar i Louis Latours vineri. Clos des Ursules 1923 har en nästan osannolikt stor och vital smak med massor av frukt, syrabett och läcker otroligt lång eftersmak. Remarkabelt, unikt och det visar igen att man kan lagra Bourgogneviner nästan hur länge som helst, de blir bara bättre. Jadot släpper detta vin från år 2007 i en specialgjord magnumflaska med anledning av deras 150 års jubileum.


Hur kunde alla vinerna vara i så bra kondition? Svaret är att alla flaskor som öppnades inte var i toppskick, men Jadot serverade bara de flaskor som var i perfekt kondition. Ett 10-tal flaskor öppnades och kasserades av dessa historiska viner. Jadot håller kvalitetsflaggan högt även när det gäller dessa rariteter. /Claes


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0