100, 98 och 95 poäng

Det vi kallar gårdagens provning fortsätter.

Tre nya viner kommer in med väldigt olika karaktär. Först ett vin som doftar nya världen. Fantastiskt komplex och exceptionellt stor, med massor av aromer och lätt mognad. Smaken är närmast perfekt balanserad, extremt lång med fina mjuka tanniner. Ett mycket typiskt stort vin som de flesta tror kommer från Kalifornien, utom Stefan som spikar vinet. 1997 Nicolas Catena Zapata, från Argentina är ett vin som kan drickas nu eller lagras i minst 10 år till. 98 poäng.


Nästa vin har en pyramidalt stor doft, typisk Cabernet Sauvignon dominerat vin från Bordeaux med ungdom. Varför tar ni med fatprov skojar jag. Smaken är stram, superfruktig, maffig och elegant på samma gång. Eftersmaken är enorm. Frukt, bett och syror i en perefkt balans. Jag börjar ana vad vi har i glaset och säger: Mouton-Rothschild 1986. Rätt gissat! Det här är utan tvekan ett av de 10 främsta vinerna som gjorts under de senaste 30 åren. En solklar 100 poängare! Lagringspotential? Gissningsvis minst 30-40 år till.


Det sista vinet i provningen är moget och har en fabulöst läcker mogen Bordeauxdoft som domineras av torkad frukt, cederträ, och rök. Smaken är finessrik, läcker, slank och mogen. Imponerande för ett 48 år gammalt vin. Gruaud- Larose 1961 är vital och håller nog 5-10 år till. 95 poäng.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0