En provning av minnesvärda viner

Lite korta noteringar från en provning av rakt igenom superba viner.

Först tre Champagner av yppersta kvalité. Krug 1985 är strålande god, läcker och mogen med fin frukt och härlig syra. Håller länge än, 98 poäng. Nästa Champagne är en Salon 1969. Den är helt mogen, mycket pigg och vital med extremt lång eftersmak, 97 poäng.


Den tredje champagnen överglänser otroligt nog de första två. Jacques Selosse 1986 har en fullständigt enorm doft av soya, creme brulee, sake, jordnötter och risvin. Smaken är lika imponerande med enorm koncentration och fantastiska syror. 99 poäng.


Några vita viner följer där Vina Tondonia Rioja Gran Reserva 1964 visar hur länge ett vitt vin kan lagras och fortfarande vara riktigt intressant. Doften är stor och mycket speciell. Smaken är kraftfull, ung? komplex och med långa syror. Imponerande! 94 poäng

Laville Haut Brion Blanc 1974 är osannolikt bra. Doften är stålig metallisk och fruktig. Fantastisk stor smak, ung och vital, läcker och komplex. Stort vin, 98 poäng.


Tre röda viner kommer härnäst och de går inte av för hackor. Romanee-Saint-Vivant 1978 från DRC i Bourgogne är ett vin som jag har provat ett flertal gånger. Doften på detta vin är värd 101 poäng, minst! Stor, söt, mogen med toner av torkad frukt, soya, exotiska kryddor och jordgubbar. Smaken är också imponerande, men saknar lite struktur i denna flaska. 97 poäng.


Cote Rotie La Landonne 1988 från E. Guigal är ett legendariskt vin med exotisk, pyramidalt stor doft av rökt kött, torkade aprikoser och mörk choklad.. Smaken är perfekt koncentrerad och balanserad, fortfarande relativt ung och med framtiden för sig. Subtilt vin av världsklass. 99 poäng+


Skälet till att La Landonne 1988 inte fick 100 poäng var nästa vins klass. La Mission Haut Brion 1961 från Bordeaux är kanske det mest makalösa och bästa vin jag har provat. Enorm doft av frukt och lakrits, rökig och tjärig. Smaken är vital, fräsch, läcker och oändlig. Smärtsamt bra! 100 poäng+.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0