Gårdagens provning, de första röda vinerna, Bourgogne Grand Cru

Det första vinet är utan tvekan gjort på druvan Pinot Noir. Doften är superb. Söt, enormt stor och komplex. Läcker och helt enkelt fantastisk. Det doftar otroligt mycket DRC 2003? Smaken är osannolikt aromrik, stor, söt kryddig och superlång. Mycket koncentrerad frukt  jordgubbar och andra söta bär blandas med fin syra. Strålande avslut och längd och med enorm potential. På topp nu till och med 2025. 97 poäng, (Parker 95 poäng)

Jag gissar på Romanee-St- Vivant 2003 från DRC och Stefan, som har tagit med sig flaskan säger att det är äldre. Vi blir konfunderade och gissar då på 1999. Ännu äldre och nu blir vi riktigt ställda. Kan detta verkligen stämma? Det gjorde det inte. Vinet var DRC Romanee-St-Vivant 2003. men Stefan trodde att han tagit med sig DRC Romanee-St-Vivant 1990 och blir mycket förvånad när flaskan demaskeras. Han erkänner att han tyckte att vinet kändes ungt, men var så säker på att han tagit med 1990, så han reflekterade inte vidare.


Nästa vin är mycket mer moget. Clos de la Roche 1990 Villes Vignes från Domaine Ponsot har en djup tät färg med mognadstoner. Doften är strålande med toner av jordgubbar, smultron och lakrits. Smaken är sammetsmjuk och aromatisk med finns syra. Fortfarande relativt ungt med oändligt lång eftersmak med bett. 98 poäng+ (Parker 98 poäng), 2009 - 2015.


Ytterligare en Clos de la Roche denna gång från Domaine Dujac och årgång 1999. Exceptionellt stor och läcker Pinot doft påminnande om hur DRC brukar dofta. Smaken är precis, mycket lång, elegant och läcker. Superba syror som ackompanjerar frukten fint och ger vinet ett karaktäristiskt bett i eftersmaken. Vinet är mer rustikt än de tidigare vinerna från Bourgogne men mycket bra, 94 poäng (Parker 90-92 poäng) Drick 2010 - 2020.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0