Maison Louis Jadot 150 år

Bourgognes historia är lång och delvis okänd. Man vet till exempel inte när druvan Pinot Noir planterades första gången och varifrån den kommer. Helt klart är dock att den fanns i Bourgogne under 1100-talet då munkarna startade kvalitetsodling på klostren i Cluny, Citeaux och Pontigny.


Chardonnay liksom Gamay är en korsning av Pinot Noir och den vita druvan Gouais och planteringar av dessa druvor skedde under 11- och 1200-talet. Ett avgörande steg i Bourgognes utveckling var när Philippe le Hardi, som var Duke av Bourgogne, bestämde att druvan Pinot Noir bara skulle få finnas i den norra delen, Cote d'Or och att Gamay enbart skulle få växa i den södra delen, nuvarande Beaujolais.


Maision Louis Jadot grundades 1859 under den period som i Bourgogne kallas den gyllene perioden för negocianter. Från början var de ett litet företag med vingårdar i Beaune, de allra första var Beaune Clos des Ursules, Theurons och Clos des Couchereaux.
Louis Jadot den andre fortsatte att köpa vingårdar, bl.a. Chevalier Montrachet les Demoiselles, Beaune Boucherottes, Corton Charlemagne och Corton Pougets. . 1985 tog man ett stort steg i företagets utveckling genom att köpa betydande vingårdar bl.a. i Chambertin Clos de beze, Musigny, Chapelle Chambertin, Bonnes Mares, Chambolle Musigny Amoureuses, Gevrey Clos St Jacques och Clos Vougeot.


Idag äger Louis Jadot cirka 80 hektar i Cote d'Or, 18 hektar i Maconnais och 75 hektar i Beaujolais. Därutöver har man ett stort antal långtidskontrakt med ett flertal odlare. Man sköter allt i vingården för dessa och skördar och vinifierar vinerna.


Jadot är också det enda företaget i Bourgogne som har investerat betydande belopp de senaste åren i nya vinerier bl.a. i det helt nya Celleir des Pierres Rouge i Givry. Syftet med denna investering är att öka kvalitén på sin Bourgogne Rouge som till 50% görs av druvor från området. Resterande del i detta vin kommer från Cote d'Or där man använder en stor del nerklassificerade druvor från toppvingårdar.


Jadot firar i år sitt 150 års jubileum och jag har haft glädjen att vara med om deras stora dag, dagen före midsommarafton. Vi inledde dagen med att plockas upp av en buss klockan 8.00 utanför hotellet för att därefter åka ner till deras nya vineri i Givry. Oturligt nog, så fungerade inte ventilation och luftkonditionering i bussen, så vi var ett 60 tal importörer från hela världen som anlände svettiga till dagens första övningar.


Innan lunch provade vi viner från södra Bourgogne där Bourgogne Blanc 2008 visade upp en elegant, rätt rik och kryddig doft. Fräsch, mycket fin smak med läckra aromer och en rikhet som saknades i en tidigare provad Macon Blanc. Hälften av vinet i vinifierat i 1-3 år gamla ekfat och resten i ståltank. Vinet håller en jämn och hög kvalité och det känns bra att kunna lansera denna nya årgång på Systembolaget i höst/vår? 88 poäng.


Dagen fortsatte med nya vineribesök och efterhand med mer och mer spännande provningar. Rapport kommer bl.a. om två vertikalprovningar; Montrachet 1990 till och med 1959 samt Corton Pougets 1993 till och med 1952.


Under kvällens middag drack vi bl.a Montrachet 1904 och Musigny 1959. mer om detta efterhand.


Fortsättning följer.... /Claes


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0