Midsommarafton hos Guigal, vita viner

Inför Vinexpo, årets största vinmässa i Bordeaux, som började i söndags, hade familjen Guigal arrangerat en provning av alla nya årgångar. Provningen startade klockan 3 på eftermiddagen och som vanligt så sköter Philippe och Marcel Guigal allt själva. De korkar upp sammanlagt 19 olika viner som de själva serverar till över 60 personer. De sköter även markservice och tömmer spottkoppar och torkar upp. Trots företagets storlek och framgångar, så finns det inga divalater här inte. Provningen tar tid, men den är trevlig och sker i perfekta glas från Riedel.


Som vanligt blev jag mycket imponerad av deras vita viner och frågade mig själv varför de är så svårsålda. Är det bara för att vi tänker rött när vi hör regionen Rhone? I vilket fall, så är Condrieu 2008 från Guigal strålande. Annorlunda i stilen, till fördel för vinet. En sval, elegant smak med läckra viogniertoner. Typiskt och snyggt med bra syra. Ett vin för de nordiska marknaderna, mindre svulstigt och med mer syra än normalt. 92 poäng. Tänk på att dricka Condrieu ungt, inom 4 år från skörden.


Condrieu la Doriane 2008 är i en annan stil än vinet ovan. Exotisk, exceptionellt stor doft, fyllig, rik och ändå elegant. En strålande Doriane som kräver mat, stekt lax eller hummer sitter fint till detta vin. 96 poäng. Detta vin kan man lagra några år, det blir runt och fint med lite ålder. 2010 - 2014.


Hermitage Blanc 2008 kommer därefter. Jag älskar vit Hermitage och denna flaska är inget undantag. Som ung visar den upp toner av vita persikor och blommor i doften. Smaken är full av detsamma plus bär, nätter och äpplen. Mycket lång smak och bra syra. 93 poäng. Drick antingen 2009 - 2012 eller 2020 - 2030+


Hermitage Blanc Ex Voto 2006 är ett makalöst vin. Doften påminner om vinet ovan men är mer explosiv och större. Smaken är mjuk, exotisk, rik och fyllig. Lätta ektoner balanseras väl. Detta är den fjärde årgången som gjorts av detta vin. 96% Marsanne och 5% Rousanne är druvblandningen. 96 poäng+ Drick 2009-2011 eller 2020-2040.


Kommentarer
Postat av: Marcus

Hejsan.

Jag har några E.Guigal "Condrieu" ifrån 2001 och undrar när tycker du att man ska korka upp dessa?

Tack på förhand och en trevlig blogg

2009-08-20 @ 10:58:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0