Midsommarafton på Chateau d’Ampuis

Familjen Guigal med den äldre generationen Bernadette och Marcel och den yngre, Eve och Philippe hade verkligen gjort allt för att erbjuda oss importörer som var på plats en magnifik upplevelse. Vi inledde med ett stort antal läckra smårätter på Chateau d'Ampuis terrass tillsammans med Condrieu La Doriane 2008. Ett matvin, det visade sig verkligen från sin bästa sida till maten.


En grillad hummer med små grönsaker och en smörig sås med grapefruktton gick strålande med de två viner som serverades. Bäst fungerade Ermitage Ex Voto Blanc 2006 men även den runda, generösa Condrieu La Doriane 2006 passade bra ihop med maten.


Lamm med tryffelsås var nästa rätt och till den serverades Cote Rotie La Mouline 2000, ett vin som till en början var lite slutet, men som verkligen blommade upp under kvällen. Stramt först, sedan generöst och aromatiskt, 95 poäng. Till denna rätt fick vi också Philippe Guigals favoritvin, Cote Rotie La Turque 1999, ett storartat vin som kan drickas nu eller helst lagras i flera år till. Magnifikt var det, och helt klart värt ett högt betyg, 99 poäng.


Till osten serverades Cote Rotie La Landonne 1998, som briljerade. Fantastisk doft och en revansch för detta vin som var korkskadat i den stora provningen som tidningen Livets Goda genomförde. Doften är exceptionell med toner av mörka bär, tryffel och rökt kött. Smaken är minst lika imponerande, massor av frukt och rejäla taninner, 2012 -2035, 100 poäng.


Vi avslutade middagen med ett vin som Guigal gör för egen konsumtion, Hermitage Vin de Paille 2001. Sött och läckert med lätt botrytiston. Smaken är sammetslen. Ett stort sött vin, 96 poäng.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0