Rapport från gårdagens provning

Provningen inleddes med en trevlig Champagne, 1996 Henriot, som visade sig vara fint balanserad, elegant men möjligen lite lätt för en 96:a. Snyggt, rent avslut. Bör nog drickas de närmaste 6-7 åren. Nästa Champagne var betydligt äldre. Per drog direkt till med att det här är nog en 73:a och det var det. Ingen kunde dock gissa sig fram till 1973 Blaison de France, från Perrier-Jouet. Färgen här är guldgul och moussen är fortfarande bra. Stor fin mogen doft med kastanjer och lite champinjoner. Smaken är mogen, fräsch och medelfyllig. En mycket bra mogen Champagne med fin balans och lång eftersmak. 93 poäng


Det första vittvinet hade en stor, fräsch mogen doft med lätta eleganta chardonnaytoner. Smaken är mycket god, stor, frisk och elegant. Komplext och stramt i Chablisstil. 1988 Corton Charlemagne, Bonneau de Martray överraskar genom att vara så vitalt. Färgen antyder inte det minsta att vi dricker ett 20 år gammalt vin. 94 poäng


1983 Chablis Le Butteaux från Ravenau har en gyllene färg och en doft som osar av botrytis, aprikoser, ylle och honung. Smaken är mycket torr och aprikoserna återkommer. Ett udda vin som har en stor, lång eftersmak Läckert. 93 poäng. Ingen i provningsgruppen gissar rätt.


Nästa vita vin är enklare att gissa. Vit Bordeaux säger jag direkt och Stefan fyller i med att detta måste vara enbart Sauvignon Blanc. Och han har rätt. 1983 Pavillon Blanc de Margaux har en exceptionellt stor, rökig och ekig doft. Färgen är märkligt nog ljus och ung. Smaken är bättre än doften och här är ektonen bättre i balans med frukten. Frisk, fräsch och bra. 93 poäng.


Fortsättning följer.....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0