Nya årgångar från Catena

Den tredje dagen på London Wine Trade Fair fylldes av provningar. Catenas nya årgångar var som väntat strålande och jag är mer och mer imponerad över vad de åstadkommer. Alamos Malbec Rose 2009 är nog det bästa rosevinet jag någonsin provat som kostar under 100 kronor. Det är för sent för oss att beställa och få hem vinet i tid för sommaren, men det hade varit en strålande succé. Elegant, med härlig frisk frukt, superrena aromer och en för rose ovanligt lång, torr och fruktig eftersmak. 90 poäng


Catena Alta Chardonnay 2007 har en smörig, fruktig doft med lätt ekton och limefrukt. Smaken är koncentrerad, elegant, smakrik och mer Bourgognelik än någonsin tidigare. Ett stort vin för en måttlig peng. 93 poäng (Cirka 200 kronor)
Catena Malbec 2007 kostar 119 kronor på Systembolaget. Just nu säljer vi årgång 2006. Det här vinet kan man lagra i upp till 7-8 år och det utvecklas på ett strålande sätt. Doften är stor, ung, och fruktig med fina violtoner. Fantastisk god, välbalanserad lång fruktig och elegant smak med balanserande tanniner. 91 Poäng


Catena Alta Malbec 2006 är fylligare än vinet ovan och har mer tanniner. Det här fylliga och eleganta vinet är läckert och långt och kan utan tvekan lagras och mogna snyggt i upp till 12-15 år. 94 poäng (cirka 300 kronor)


Catena Zapata Malbec Argentino Vineyard 2005 är ett klassvin som buteljerats för andra gången. Oerhört koncentrerat, med rejäla tanniner, maffigt och strålande på alla sätt. Världens bästa Malbec? Kan säkert lagras i upp till 20 år, 97 poäng (cirka 500 kronor)


Catena Alta Cabernet Sauvignon 2006 har en stramare framtoning än sitt systervin gjort av Malbecdruvan. Frukten är dock mycket bra och smaken är lång, läcker och elegant. Ett vin att lagra i upp till 10 år, 93 poäng (cirka 300 kronor)
Provningen avslutades med Catenas, och ett av världens främsta viner, Nicolas Catena Zapata 2005, ett vin framställd till största delen av Cabernet Sauvignon. Vinet gjorde ingen besviken och när man ser priserna på toppviner från Bordeaux och Kalifornien, så framstår Nicolas Catena Zapata som ett brakfynd. 97 poäng (cirka 600 kronor)


I de kommande rapporterna från mässan i London berättar vi om nya årgångar från Australien och om hur årgångarna 1878, 1888 och 1909 smakade från Seppestfield/ Claes


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0